Jon Magnus fast i brinnande hotell

NYHETER

Hotellet attackerades sent på söndagen

Foto: Jon Magnus intervjuar upprorsgeneralen Seh Daeng som blivit skjuten av en krypskytt - möjligtvis från den norske journalistens hotelltak.

Norska VG:s reporter Jon Magnus sitter fast i ett brinnande hotell mitt i våldsamheterna i Bangkok.

Efter hot från rödskjortorna att bränna ner hotellet träffades det vid 20-tiden svensk tid av en granat.

Jon Magnus på den norska tidningen VG bor på hotell Dusit Thani, bara ett stenkast från de allvarligaste våldsamheterna i Bangkok. Bara några timmar efter att han chattat med Aftonbladets läsare besköts hans hotell och träffades av en granat.

Taket står i lågor och gästerna och hotellpersonalen har tagit skydd i källlaren.

– Vi blev hämtade på rummen och sprang brandtrappan ner till källaren. Många gråter och flera har svimmat, säger Jon Magnus till VG.

Helt öde

Trots att hotellet är ett av de större i staden har det varit nästan öde de senaste dagarna. Rödskjortorna har hotat att bränna ner hela byggnaden.

– De säger att ledaren, Seh Daeng, som sköts i förrgår träffades av kulor från krypskyttar som befann sig här på hotellet. Men jag har inte sett några soldater här, säger Jon Magnus till Aftonbladet.

Jon Magnus intervjuade själv Seh Daeng bara dagar innan han sköts.

– Vi är Asiens Palestina, inklämda på ett litet område och vi kräver våra rättigheter, sa generalen då.

Flyr hotellet

Hoten från rödskjortorna har fått både gäster och personal att fly hotellet. På söndagen fanns bara ett tiotal gäster av normalt 400 kvar och endast en handfull anställda vågade jobba.

– De har stängt huvudingången och satt kättingar på dörrarna, jag kan fortfarande ta mig ut via källaringången men jag vågar inte längre ta mig in i de avspärrade områdena, sade Jon Magnus tidigare på söndagen.

Han har jobbat som journalist i över 40 år och har bevakat flera oroshärdar. Men han beskriver situationen i Bangkok som speciell.

– Det är en surrealistisk känsla. Jag hör skottlossningar hela tiden, men det känns ändå som att det är lugnet före stormen.

Stämningen bland lokalbefolkningen är ”skärrad”, säger Jon Magnus.

– De anställda på hotellet gråter. Inte så mycket för deras egen skull, men för landet Thailand. De är rädda att landet som kallas ”Leendets land” aldrig kommer att återhämta sig.