Enda chansen för BP att överleva är att visa sig handlingskraftiga

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: WIN MCNAMEE/afp
Klicka på bilden för större format.

BP och Carl-Henric Svanberg fortsätter sin katastrofala krishantering.

I stället för att klart och tydligt stoppa aktieutdelningen vägrade BP i går ge besked.

Bolaget hade ett gyllene läge att återta lite av initiativet. Klart besked om att utdelningen till aktieägarna fryser inne eller skjuts på framtiden hade visat hur allvarligt BP tar på att man är ansvarig för vad som förmodligen kommer visa sig att vara världens största oljeutsläpp hittills.

En sådan gest hade andats krismedvetenhet, ansvar och gett pluspoäng. Något som bolaget är i skriande behov av.

I stället fortsätter hemlighetsmakeriet.

Självklart hade aktieägarna blivit sura men just nu är det faktiskt inte BP:s största problem.

Bolaget har redan betalat ut dryga 12 miljarder dollar i kompensation till drabbade. Bara en bråkdel av vad oljeläckan kommer att kosta företaget. Drabbade står redan i kö för att stämma oljegiganten. Processer kommer att pågå i åratal framöver.

Finansexperter har räknat ut att BP har råd att betala 120 miljarder kronor utan att företagets fortlevnad äventyras. Men kraven är oöverblickbara. Ingen kan i dag säga var de stannar. Bara att de blir gigantiska.

Fortfarande är mycket av oljan till havs. De verkligt svåra skadorna uppstår ifall årets första orkan driver in oljan djupt in i våtmarker och över stränder.

Bolagets aktiekurs har dessutom mer än halverats sedan oljeriggen brann. I går störtdök aktien med tio procent. Snart blir det attraktivt för något annat bolag att köpa och stycka upp BP.

Inte lär BP:s rykte förbättras av mejlväxling som i går släpptes från oljeriggen och som verkar visar hur BP slarvade med säkerheten dagarna innan riggenbörjade brinna.

Oljebolaget och dess högsta chefer står inför en helvetesvecka.

Svanberg och vd:s Tony Hayward ska grillas av Obama i Vita Huset i morgon. Jag tror knappast Obama ställer fram finwhiskyn och tänder på brasan. Snarare är det rottingen som ligger inom räckhåll.

Han måste rädda sitt eget skinn.

Obama är den som efter en sen start alltmer tar kommandot i krisen. I går besökte han nya drabbade områden längs Mexikanska golfen. I dag ska han i sitt första tv-tal direkt från Ovala rummet till det amerikanska folket berätta hur han ser på krisen och framtiden.

På torsdag ska BP:s utskällde vd Hayward framträda inför en särskild utfrågning i kongressen. Han kan räkna med verkligt tuffa frågor.

Obama som i praktiken är hjälplös när det gäller att stoppa läckan tar initiativet medan BP som sitter på expertkunskaperna framstår som man mörkar och är rådvill.

Vem som överlever när det här är över avgörs i slutändan av förmågan att framstå som engagerad, ansvarsfull och handlingskraftig.

I dagsläget ligger Svanberg hästlängder efter.

Publicerad: