Barnflickan får eget boende

NYHETER

Vården övergår i öppen form

Sara Svensson får tillåtelse att bo i eget boende.

Hon får inte vistas i Uppsala kommun och måste följa de regler som gäller för det nya boendet.

Foto: ett liv efter knutby Här handlar Sara Svensson mat – som ska till hennes nya, egna lägenhet. I dag lämnar hon den slutna kliniken. Den före detta barnflickan i Knutby har nu helt brutit med sitt tidigare liv. ”Hon har fått nya vänner ch tagit upp kontakten med gamla kompisar”, säger en släkting.

Sara Svensson dömdes till till sluten rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök 2004 i Knutbydramat. Hittills har hon vårdats i en sluten vårdform. Hon kommer nu att kunna bo i ett eget boende med möjlighet att röra sig fritt.

Klarar öppenvård

Beslutet togs i dag av förvaltningsrätten i Linköping som fått in en förfrågan från Sara Svensson om att hon vill få öppen vård.

Rätten anser att hon fortfarande är i behov av tvångsvård, men att det inte krävs att hon är intagen på sjukvårdsinrättning. Hennes psykiska tillstånd och personliga förhållanden tillåter att hon nu kan vårdas i öppen rättspsykiatrisk vård.

I lagen står det att den som dömts till rättspsykiatrisk vård får ges öppen vård om de kriterierna uppfyllts.

Har skött sig

Sara Svensson har skött sig under sina permissioner och hennes läkare anser att hon skulle klara av att bo i ett öppet boende. Hon kommer att behöva följa vissa regler som att inte använda några berusningsmedel och att hon håller kontakt med vårdpersonalen.

I Sara Svenssons vårdplan har det framgått att vården har fungerat bra och att hon därför kan slussas ut till ett eget boende.

Hon får inte vistas i Uppsala kommun och inte söka upp målsägande.