Dödssiffran kan komma att stiga

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-01

Tysk aktivist: Israels soldater var extremt brutala

Turkiet bekräftar att fyra av de döda var turkar.

Den officiella dödssiffran efter Israels räd mot fartygskonvojen är nio.

Men enligt tyska ögonvittnen kan betydligt fler ha omkommit.

Turkiets utrikesdepartementet har bekräftat att fyra av de nio som omkom på det turkiska skeppet när Israel stormade fartygskonvojen Ship to Gaza är turkiska medborgare.

"Blodig massaker"

Attacken fördöms kraftigt av Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan:

– Den här blodiga massakern som Israel har gjort sig skyldig till på skepp som skulle frakta förnödenheter till Gaza förtjänar allt tänkbart fördömande, säger han enligt AP.

Israel har hävdat att de israeliska soldaterna agerade i självförsvar och har presenterat en rad vapen som aktivisterna ska ha använt.

Tyskar som var med i fartygskonvojen till Gaza – bland dem tre vänsterparlamentariker – uppger att de enda vapen de såg hos aktivister ombord var några träbatonger.

– De hade inga knivar, inga yxor, bara pinnar som de använde för att försvara sig med, sa Norman Peach, före detta parlamentsledamot för Die Linke, vid en presskonferens i Berlin på tisdagen efter hemkomsten från Israel uppger AP.

"Kan vara 15 döda"

Peach säger att han "inte kan utesluta" att andra vapen fanns någon annanstans på båten, men han såg bara tre aktivister göra motstånd.

– Alla soldaterna var maskerade, bar stora vapen och var extremt brutala, säger han.

Vid presskonferensen sade tyskarna också att de trodde att räden kan ha krävt fler liv än de nio som bekräftats från israeliskt håll.

Läkaren Matthias Jochheim, som försökte behandla folk som blev träffade av skott på den turkiska färjan Mavi Marmara, sade sig personligen ha sett fyra döda och höll för sannolikt att dödstalet skulle kunna landa på omkring 15.

Han uppgav att det fanns uppemot 50 svårt skadade ombord.

TT-Aftonbladet