Fem dödade – på en månad

avKristina Edblom

NYHETER

Carla larmade polisen om hoten – dagen efter var hon död

1 av 5 | Foto: PRIVAT
HUSKVARNA, 29 NOVEMBER Carla Saado, 31, separerade från sin exman för två år sedan. De hade gemensam vårdnad om de två barnen; en 13-årig dotter och en 9-årig son. I går häktades den 38-årige mannen på sannolika skäl misstänkt för att ha knivmördat Carla Saado i måndags. Han har i polisförhör erkänt själva gärningen.

HUSKVARNA. Carla Saado, 31, berättade för polisen om dödshoten, men polis och åklagare gjorde ingenting.

– Min dotter hade fortfarande varit i livet om de hade ingripit, säger pappan Behnam Saado.

Carla Saado var lyckligare än på länge: hon hade träffat en ny man, hade bestämt sig för att kämpa för ensam vårdnad om barnen och sökte nytt jobb.

Trots att de varit skilda i två år styrde ex-mannen fortfarande över hennes liv.

Var gifta i elva år

– Han var svartsjuk och kontrollerande. Han tryckte ner henne och sa att hon aldrig skulle få ett jobb eller träffa någon ny man, säger Carlas syskon.

I elva år var Carla gift med den nu 38-årige mannen. I efterhand har familjen förstått att han slog och hotade henne, men märkena från slagen syntes inte under kläderna.

– Carla kunde komma hem till oss efter att han slagit henne, säger Behnam Saado.

Men för det mesta höll hon sig för sig själv.

– För att skydda barnen polisanmälde hon honom inte, säger systern Dolly Altun.

Ifrågasatte henne

Men i söndags, när Carla lämnade barnen hos pappan, blev det bråk. Han ifrågasatte varför hon träffat en ny man och varför hon ville ha ensam vårdnad.

– Jag tror att han förstod att han hade förlorat henne. Han hotade att döda henne och hennes familj, säger Behnam.

På kvällen ringde Carla till barnen hos pappan och hörde att det var stökigt. Återigen hotade han att döda henne. Carla blev så rädd för sin egen och barnens skull att hon ringde polisen. Hon berättade om sin rädsla, hur han hotat henne, att han varit hotfull mot barnen.

”Oroa er inte”

Men åklagaren beslutade att klockan var för mycket på kvällen för att polisen skulle åka hem till pappan och barnen samma kväll. Nästa morgon pratade Carla med sin mamma. Hon sa:

– Oroa er inte, polisen har lovat att skydda mig.

Mindre än två timmar senare var hon död. Ex-mannen sökte upp henne utanför lägenheten.

Besviken på polisen

– Vad gjorde han fortfarande på fri fot klockan elva när han knivhögg henne? Börjar inte polisen jobba tidigare än så? Varför hämtade man inte barnen på kvällen när det fanns en hotbild?

Familjen är arg och besviken på agerandet från polis och åklagare. De har polisanmält dem för att de inte förhindrade mordet på Carla.

– De hade kunnat ändra hela situationen. Vi vill bara ha svar, nu skyller de på varandra, säger Dolly Altun.

– Om de tagit in honom till förhör kanske han hade lugnat ner sig, säger brodern Malek Saado.

Carlas föräldrar, syskon, släkt och vänner har samlats för att trösta varandra. De säger att det inte finns ord för att beskriva saknaden och sorgen.

Engagerad mamma

– Carla var omtänksam, generös, hjälpsam. Och vacker, säger de.

En engagerad mamma som alltid såg till att sonen och dottern gjorde sina läxor, men som också var en nära vän till sina barn.

– Jag har bara sett henne riktigt lycklig en gång och det var nu den sista veckan. Annars var hon alltid dämpad, säger systern Perla Kassis.

Carla Saado blev den femte kvinnan som dödats på en månad.

■ På en månad har fem kvinnor dödats, i samtliga fall är en närstående man misstänkt för mord. 15 barn har förlorat sin mamma. ■I går häktades en 38-årig man misstänkt för att ha mördat sin ex-fru Carla Saado i Huskvarna i måndags. ■Han har erkänt att han dödade sina barns mamma, men förnekar uppsåt.