Nyheter

200 saknas i jordskredet

NYHETER

50 hem begravda under rasmassor i Colombia

Minst två är döda och upp till 200 människor befaras ha begravts i söndagens jordskred som förde med sig ett tiotal hus i Bello, norr om Medellin i Colombia.

– En preliminär beräkning visar att mellan 150 och 200 människor saknas, säger Cesar Uruena, talesman för colombianska Röda Korset.

Han tillägger att fokus ligger på att få undan rasmassor och hitta överlevande. Vid femtiden i morse hade sex överlevande hittats.

Inträffade mitt i lunchtid

Tio trevåningshus begravdes i skredet i staden Bello norr om Medellin vid lunchtid, lokal tid.

Eftersom det var söndag tror Cesar Uruena att många familjer träffats för lunch och att mellan 15 och 20 personer befann sig i varje hus.

Omkring 300 människor skyndade till platsen för att söka efter saknade vänner och för att hjälpa till. Nu söker frivilliga och myndigheter efter överlevande. Till sin hjälp har man tränade hundar.

Colombianska Röda Korset genomför också en folkräkning i området för att fastställa antalet saknade.

Många fattiga områden

Medellin ligger i en dalgång med många fattiga områden där dåligt byggda hus trängs längs bergssidorna och är sårbara vid häftiga skyfall.

Regeringen har utfärdat katastroftillstånd i hopp om att få ekonomisk hjälp för de skador som orsakats av den senaste tidens skyfall och översvämningar. Kostnaderna uppgår hittills till över 300 miljoner dollar, ca 2 100 miljoner kronor.

Omkring 176 personer har omkommit, 225 skadats och 1,5 miljon blivit hemlösa.

President Juan Manuel Santos har tidigarelagt sin hemresa från Argentina med anledning av den allvarliga situationen.

Aftonbladet, TT, AP

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter