Listan: Här är Sveriges konstigaste museum

Från Kannibaler till Indiander

Upplev ett annorlunda museum i sommar.

Från Kannibalmuseum till Indianmuseum eller varför inte ett vvs-museum.

Barnens turistguide har listat Sveriges alla märkliga museum.

Gunnar Schäfer, numera James Bond, driver ett James Bond museum
Gunnar Schäfer, numera James Bond, driver ett James Bond museum

Barnens turistguide har samlat en lista på konstiga museum i Sverige. Vad sägs om att besöka ett museum om kannibaler, ett där bajshumorn lever eller varför inte ett galg museum.

Här är hela listan:

Arnolds Kannibal Museum i Önneköp norr om Hörby i Skåne. I detta något udda museum tar Arnold Äventyraren dig med till Afrikas och Sydamerikas djungler och till Söderhavets ö-värld.

Seriegården på Gotland. Är Europas största samling av skulpterade seriefigurer och sagofigurer, enligt egen utsaga, och inte vilken samling som helst. Parken på 10 000 kvadratmeter är fullspäckad med skulpterade seriefigurer.

Troll-Eva i Trollhagen. I det gamla huset utanför Svanskog Värmland finns ett alldeles riktigt trollmuseum. Där kan man se troll, tomtar och vättar i olika miljöer. Allt tillverkat för hand.

Dalarnas indianmuseum. Hette tidigare Djusa Indianmuseum och startades 1993 av Per och Anna Skye på deras gård i Djusa By utanför Hedemora. Föremålen är saker som Per fått av indianer eller som han köpt i olika pawnshops, gallerier eller auktioner.

Golfmuseum.Utanför Landkrona på Skånes västkust bjuds det på hårda klubbor och bollar. Sveriges enda golfmuseum finns.

James Bond-museet i Nybro. Gunnar Schäfer, som numera har bytt namn till James Bond, bor i Nybro utanför Kalmar och äger världens första (och enda?) 007-museum. Museet är en personlig hyllning till den engelske agenten James Bond.

Hasse&Tage . Världens minsta och samtidigt största museum sägs finnas i Tomelilla. På endast 15 kvadratmeter finns det enda (och därmed största) museum om Hasse & Tage, ni vet komikerna som roat svenska folket i många år.

Beredskapsmuseet i Viken. Beredskapsmuseet är ett av få museum som finns i en underjordisk försvarsanläggning.

Trellborgs Hattmuseum. Borgquistska är ett annorlunda hantverksmuseum där tiden stått stilla. 1978 stängde familjen Borgquist sin hatt- och mössaffär på Algatan 35 i Trelleborg. Nu slås emellertid dörrarna upp igen till hattfabriken, bevarat exakt sådan den såg den där dagen 1978 när Julia Borgquist vred om nyckeln till fabriken.

Fängelsemuseet i Gävle. I tio av cellerna presenteras svensk kriminalvård från 1840-talet fram till år 1986, då fängelset stängdes.

En thermos i Delsbo. En kopp kaffe i Säffle har de flesta säkert hört talas om i Hasse & Tages roliga framträdande. Men hur många har hört den om Thermosmuseet i Desbo? Jo, den är sann. Föreningen Dellenkultur som äger det gamla Tingshuset i Delsbo har faktiskt skapat ett unikt museum för thermosar i de gamla häkteslokalerna.

Gotlands Veteranbilsmuseum. Gillar man gamla bilar, motorcyklar, traktorer och cyklar har man kommit rätt. Dessutom kan du fika i Lilla Gubbens stall, där Pippis häst bodde, och spela på mängder av gamla spel från 1800-talet och framåt.

Halmens hus i Bengtsfors. Nordens enda specialmuseum för halmslöjd och halmhistoria.

Beppemuseet. Alla föräldrar som minns Kraman, Sigrid och Busan kan återuppleva nostalgiskt sängmys genom att åka till Beppemuseet på Öhn. På Öhn skrev Beppe kulthistoria och i museet kan du följa Beppe från barndomen i Stockholm och på Dalarö, via skolåret i USA till debuten som författare och visdiktare.

Lasse Åbergs Museum. På Åbergs Museum i Bålsta finns en härligt massa fantastiska serie- och konstsamlingar samt en av världens främsta samlingar av Disneyföremål. Här kan du möta Musse i alla möjliga och omöjliga färger och former. För barnen finns också Trazans djungelkoja.

Husvagnsmuseet i Dorotea

Jussi Björlingmuseet i Borlänge

Mus-Olles museum i Ytterån. Mus-Olle var en riktig samlare. Den som besöker museet lär häpna över vad som går att hitta bara man ser sig omkring. Det mest udda i samlingarna är de möss som Mus-Olle själv stoppade upp.

Olofströms galg och kameramuseum. Galgmuseet är inte fullt så makabert som det låter, galgarna är av det slag som man hänger kläder på och finns i Olofström i Blekinge. På kameramuseet som också finns i Olofström kan man med lite tur få syn på en kamera av samma typ som man köpte inför Mallisresan 1976. Tonvikten är lagd på amatörkameror.

Sveriges VVS-museum i Katrineholm. Mängder av toaletter från olika epoker finns att beskåda.

Tändsticksmuseet i Jönköping

Publisert: