”De måste betala alla”

avPer Bjurman

NYHETER

Barack Obama kräver att BP ersätter de drabbade

1 av 2 | Foto: ap
Lovar hårda tag President Obama besökte i går staden Theodore i Alabama. Han höll tal för en grupp företagare som arbetar med saneringen. Han lovade då hårda tag när han möter Carl-Henric Svanberg i Vita Huset i morgon.

THEODORE, ALABAMA. Barack Obama kommer kräva av Carl-Henric Svanberg att BP verkligen ersätter alla drabbade.

Det lovade presidenten

under ett besök i Alabama och Mississippi i går.

Men de behövande vill inte ha något att göra med den förhatliga oljejätten.

– Att be dem hjälpa till med det här eländet är som att be den som tänder eld på ens hus att släcka det också,

säger läkaren Ben Marble.

Gårdagens besök på den obarmhärtigt heta golfkusten var Barack Obamas fjärde sedan oljekatastrofen inleddes för snart två

månader sedan, men det första

i svårt drabbade delstaterna

Mississippi och Alabama.

Han åt glass med hårdföre Mississippi-guvernören Haley Barbour i Gulfport och fick en guidad tur på luxuösa turistön Dauphin Island i Alabama.

Dessutom höll den hårt pressade presidenten ett tal för en mindre grupp företagare inblandade i saneringsarbetet i lilla industricentrat Theodore på gränsen mellan de två sydstaterna.

51 000 anmälningar

Det var där han lovade hårda tag när han möter svenske styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg i Vita huset i morgon.

– Vi håller just nu på att samla ihop fakta för att försäkra oss om att BP ska kunna ersätta alla människor och företag som drabbats av den här katastrofen, sa han.

Hittills har den brittiska oljejätten mottagit 51 000 anmälningar om ersättning – och fler lär det bli ju längre katastrofen pågår.

– Vi tänker också understryka vikten av att behandlingen av kraven på ersättningen blir smidigare, snabbare och mer rättvis, lovade Obama.

Den ekonomiska snaran kan nu också dras åt kring Carl-Henric Svanberg och 14 andra BP-höjdare – personligen.

The Times uppger i dag att de stäms av två amerikanska pensionsfonder för deras individuella ansvar i katastrofen.

– Styrelsen tillät att en kultur utvecklades där säkerheten aldrig prioriterades. Det har påverkat företagets långsiktiga värde enormt, säger advokaten Mark Lebovitch.

Kritiserade Cheney

I stämningsansökan betonas att direktörernas försumlighet orsakat katastrofen som lett till att värdet på fondernas BP-aktier halverats.

Bland de som lever i det drabbade området och riskerar att få både ekonomi, hälsa och livsstil av BP:s olja är skepsisen mot oljejättens inblandning i saneringsarbetet stor.

– Jag skulle helst se att Vita huset avbröt allt samarbete med BP. Helt och hållet. Att be dem att hjälpa till med det här fruktansvärda eländet är som att de den som tänt eld på ett hus att släcka det också, säger lokale läkaren Ben Marble.

Marble blev världsberömd när han dagarna efter orkanen Katrinas förödande härjningar i samma region för fem år sedan sa åt vicepresidenten Dick Cheney ”go fuck yourself, mister vicepresident”.

Djupt besviken

Nu är han lika ursinnig på Obama och BP – och möter, uppbackad av vapendragaren Jay Scully, presidentens bilkaravan i Gulfport med protestbanderoller.

– Jag röstade förstås på Obama. Men jag är djupt besviken på honom. Responsen på den här katastrofen har varit tafatt och klen. Varför händer inte mer? All denna olja hotar våra liv här nere, säger han.

Men det är ändå BP som drabbas av det största ursinnet.

– Jag tycker de ska försvinna härifrån, de har ändå inte råd med det här. Jag vet att det är ett av de rikaste företagen i världen, men Mexikanska golfen har de inte tillräckligt med resurser för att kunna rädda.

Presidenten lyssnar dock inte på uppmaningarna om att staten ska ta över hela operationen i golfen – för övrigt framförda av betydligt fler än legendariske bråkmakaren Ben Marble.

Slår ett slag för turismen

BP ska stå för såväl sanering som ekonomisk ersättning för skador och inkomstbortfall, punkt och slut.

– Vi kommer under veckans möten att understryka vikten av att BP hittar nya och bättre sätt att samla upp den läckande oljan, sa han i Theodore i går.

Samtidigt försökte Obama slå ett slag för den lokala turistnäringen.

– Möjligheterna är fortfarande goda för den som vill komma ner hit och semestra. Det finns gott om fina stränder som inte är påverkade och inte heller kommer att bli påverkade, sa han.

– Ett av de bästa sätten för utomstående att hjälpa till är att resa hit och ta del av den helt exempellösa gästfriheten.

I samma anda lovade presidenten insatser för att se till att fisk och skaldjur från golfen kommer att vara tjänlig som föda även

i fortsättningen.