Trump: ”Blir en spännande dag”

avMatilda Wennerholm

NYHETER

Kim Jong-Un har landat i Singapore. Den nordkoreanska ledaren anlände i dag inför tisdagens träff med Donald Trump – som också påbörjat sin resa mot det historiska mötet.

– Det blir definitivt en spännande dag, twittrade presidenten på lördagen.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters
Donald Trump bordar Air Force One på väg till mötet med Kim Jong Un i Singapore.

Nu har Nordkoreas ledare Kim Jong-Un landat i Singapore. Utrikesminister Vivian Balakrishnan har lagt ut en bild på Twitter där han välkomnar Kim Jong-Un med en handskakning.

Även USA:s president är också på väg. Han lämnade G7-mötet i Quebec i Kanada på lördagen och väntas landa i Singapore på söndag kväll enligt Vita huset. Båda ledarna ska hinna med varsitt möte med statens premiärminister Lee Hsien Loong innan de båda ses på tisdag.

Möts på lyxhotell

Att mötet skulle bli av var länge oklart. Sedan det började planeras i mars, ställde presidenten in det i slutet maj – för att sedan svänga i frågan igen. Nu blir det verklighet.

På tisdag klockan nio sätter sig ledarna ned tillsammans på lyxhotellet Capella. Det ligger på den singaporianska ön Sentosa, som är en populär turistort och känd för sina många nöjesattraktioner. Där och då ska Nordkoreas kärnvapenambitioner diskuteras.

– Jag kommer väldigt snabbt förstå om det kommer att leda till något positivt eller inte, sa presidenten innan han lämnade G7-mötet i Quebec på lördagen.

Har öppnat för lyfta sanktioner

Trumps förhoppning är att förmå Kim Jong-Un att avveckla landets kärnvapenprogram, något som skulle leda till förbättrade diplomatiska relationer mellan länderna. Trump har även öppnat för att de ekonomiska sanktionerna då kan hävas.

– Men om de inte avvecklar kärnvapen kan det inte accepteras och i så fall kan vi inte lyfta sanktionerna, har Trump sagt enligt AP.

Kan ses igen - i Washington DC

Den första träffen kan leda till en andra dejt. Om mötet i Singapore blir framgångsrikt är Trump villig att bjuda in Kim Jong-un till Vita huset.

– Om det går bra så tror att han skulle se positivt på det, så det kan hända, sade Trump på torsdagen, enligt the Guardian.

Förhoppningarna inför tisdagens möte är stora då det är första gången som en sittande amerikansk president träffar en nordkoreansk president.

– Jag hoppas att jag inte kommer behöva lämna mötet. Jag tror att Kim Jong-un vill göra någonting som kommer vara bra för hans folk, och också för sin familj och för sig själv, sade Trump inför träffen.

Dagens tre rubriker 10 juni 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM