Nyheter

Oliver North ny ordförande i NRA

Av: 

TT

Den före detta överstelöjtnanten Oliver North har utnämnts till ny ordförande i den amerikanska vapenlobbyorganisationen NRA. Arkvibild.
Den före detta överstelöjtnanten Oliver North har utnämnts till ny ordförande i den amerikanska vapenlobbyorganisationen NRA. Arkvibild.

NYHETER

Oliver North – känd för sin inblandning i den så kallade Iran-Contras-skandalen i slutet av 1980-talet – blir ny ordförande i den amerikanska vapenlobbyorganisationen NRA.

Detta sedan den nuvarande ordföranden Pete Brownell valt att inte ställa upp för en andra period.

Organisationens vd Wayne LaPierre välkomnar utnämnandet av 74-årige North.

Under sin tid vid det nationella säkerhetsrådet på 1980-talet var North inblandad i en mycket kontroversiell vapenhandel med Iran, trots sanktioner mot landet. Den dåvarande presidenten Ronald Reagans regering hoppades att vapenförsäljningen skulle underlätta frigivningen av amerikansk gisslan i Libanon.

Intäkterna från vapenaffärerna gick till de antikommunistiska gerillagrupperna Contras i Nicaragua, som förde krig mot regeringen.

North fälldes på tre åtalspunkter 1989, men domen överklagades senare och North friades.

Den tidigare överstelöjtnanten har under åren skrivit en rad böcker och har sedan han pensionerat sig varit konservativ politisk kommentator i tv-kanalen Fox News.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: