Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Elever varnas efter kränkande banderoll

TT

Publicerad 2018-05-31

En kränkande studentbanderoll i Upplands-Bro har väckt starka reaktioner. Bilden har inget med den nu uppmärksammade banderollen att göra. Arkivbild.

Skolledningen vid Upplands-Brogymnasiet har stoppat en banderoll som några av skolans elever hade gjort inför skolans studentfirande. Budskapet på banderollen har bedömts vara "mycket kränkande".

– Det var någon form av kommentar till metoddebatten, men det blev väldigt misslyckat. Så fort den ansvarige läraren såg vad som stod på tog han tag i det här resolut, säger Christian Eklöv Hagman, rektor på Upplands-Brogymnasiet i Kungsängen norr om Stockholm.

På banderollen stod: "#METOO För kvinnor som försökt ligga sig till framgång, men misslyckats".

Ministern kritisk

Eleverna som tillverkade banderollen kommer enligt skolans hemsida att få en skriftlig varning till följd av sitt agerande.

Gymnasieminister Anna Ekström (S) tillhör de som är mycket kritiska mot det sexistiska budskapet.

"Kränkande ord som ofta anspelar sexistiska, rasistiska eller homofoba budskap ska vi aldrig tolerera. Metoo-rörelsen bidrog till att sexuella trakasserier synliggjordes på ett sätt som inte skett tidigare. Det bidrog att fler kvinnor vågade tala ut. Att på detta sätt förringa den rörelse är oerhört tragiskt", säger hon i en skriftlig kommentar och forsätter:

"Jag hoppas att studenter inser allvaret i budskapen de har på deras studentflak."

Arga reaktioner

Bilder på banderollen har under torsdagen spridits på sociala medier, vilket har inneburit att skolan fått ta emot en stor mängd arga reaktioner från upprörda människor, något som Christian Eklöv Hagman välkomnar.

– Jag är jätteglad över att människor agerar och reagerar. Det här blir ju ett slags tecken på någon sorts friskhet i samhället, vi har rakryggade medborgare som väljer att stå upp för något.

Det här är inte första gången ett kränkande budskap på en studentbanderoll väcker kritik. Förra året skrev exempelvis bloggaren Alexandra Rejsmar ett inlägg där hon tog upp flera exempel på studentflak med sexistiska budskap som bland annat anspelade på våldtäkt. Rejsmars blogginlägg var den artikel som lockade flest digitala interaktioner i Sverige under 2017.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln