Strandhälls reaktion efter granskningen om piercare ”Förfärad”

avAlice Staaf

Efter 200 sekunders granskning av piercare som ger illegala injektioner till sina kunder kommenterar socialminister Annika Strandhäll (S) de brister som finns inom piercingbranschen.

– Jag är mycket förfärad. Så här kan vi inte ha det, säger hon.

Aftonbladets och Viafrees granskande tv-program 200 sekunder kunde med dold kamera avslöja hur piercare erbjuder lokalbedövning till sina kunder som vill genomföra så kallade kroppsmodifikationer, som bland annat tungklyvning.

Bara legitimerad sjukvårdspersonal får ge bedövning via injektion. Den som bryter mot det kan dömas till ett års fängelse. Men om något går fel kan det klassas som misshandel, vållande till kroppsskada eller vållande till annans död, med en straffskala upp till två års fängelse.

Socialminister Annika Strandhäll (S).

Socialminister Annika Strandhäll (S) reagerar starkt efter att ha sett 200 sekunder granskning.

– Jag är mycket förfärad. Så här kan vi inte ha det, säger hon.

Konsumentverket har tidigare riktat kritik mot skönhetsbranschen, där piercing ingår, för att skyddet för konsumenterna är för svagt. Även Strandhäll menar på att de riktlinjer och lagar som finns för piercare är undermåttliga.

– Både piercingbranschen och skönhetsbranschen i stort saknar i ganska stor utsträckning ett vettigt regelverk.

Behövs medicinsk kompetens

Hon anser att det kan finnas behov att den som utför ingrepp som tungklyvning och andra kroppsmodifikationer har någon form av en medicinsk utbildning.

– Det är inte rimligt att skyddet för den person som gör ingrepp som gränsar mot sjukvårdsingrepp inte har bättre skydd. En del av detta borde nog kräva att den som utför det har medicinsk kompetens. Så är det inte idag, säger Annika Strandhäll.

Sedan tidigare pågår en utredning om skönhetsbranschen och vilket skydd dess konsumenter ska innefattas av.

– Jag och regeringen har bett socialstyrelsen djupdyka i gränsdragningen för vad som ska få utföras av vem och vilket skydd som då ska gälla. När deras jobb är gjort hoppas jag att vi ska kunna stärka den enskildes skydd mot när det går fel.

Vad är din reaktion på att de använder sig av läkemedel på sina kunder?

– Det tycker jag vekar mycket problematiskt. Det är bra att det kommer i ljuset. Läkemedel ska aldrig användas lättvindigt, säger Annika Strandhäll (S).

ARTIKELN HANDLAR OM