Iran om kärnavtalet: USA skulle ångra sig som aldrig förr

avEbba Thornéus, TT

NYHETER

Irans president Hassan Rouhani hotar nu med att om USA skulle dra sig ur kärnavtalet skulle landet få ”ångra sig som aldrig förr”, uppger AFP.

– Om USA lämnar överenskommelsen kommer ni snart att få se att de kommer ångra sig som aldrig förr, säger han i ett tv-sänt tal på söndagen.

Avtalet mellan Iran, USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet. Uppgörelsen kom till efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.

Var 90:e dag måste USA:s president försäkra kongressen om att Iran lever upp till sin del av avtalet för att det ska fortsätta att gälla.

Donald Trump, som tidigare kallat det ”ett förfärligt avtal”, har sagt till europeiska länder att de måste "fixa de fruktansvärda bristerna i Iranavtalet" – annars kommer USA vägra att förlänga sanktionslättnaderna som Iran får i utbyte, vilket äventyrar hela avtalet.

– Vi kommer att prata om det, vi får se. Folk vet vad jag tycker. Det var ett förfärligt avtal. Det skulle aldrig ha ingåtts, har Trump tidigare sagt.

”Får större problem än någonsin”

I sin kritik mot staten har Trump gått mycket hårt åt och vid upprepade tillfällen varnat landet för att starta sitt atomprogram igen.

– Oavsett var du vänder dig, speciellt i Mellanöstern, så ligger Iran bakom problemen. Överallt där det är problem, i Jemen, Syrien, så ligger Iran bakom. Tyvärr blir nu också Ryssland mer och mer involverade, sa han

– Startar de sitt atomprogram igen kommer de få större problem än någonsin, har presidenten tidigare hotat med.

I ett tv-sänt tal på söndagen valde Irans president Hassan Rohani att besvara hoten med att säga att landet är förberett på Trump väljer att lämna kärnenergiavtalet, och varnade USA med att de skulle få ångra beslutet.

– Vi har planer på att stå emot vilket beslut som Trump än tar gällande kärnenergiavtalet. Om USA lämnar avtalet kommer man att få ångra sig som aldrig förr, sade han i ett tv-sänt tal på söndagen.

Bestämma sig inom en vecka

I ett samtal med Storbritanniens premiärminister Theresa May avhandlade Trump avtalet nyligen och han betonade då sitt engagemang för att se till att Iran aldrig får kärnvapen, uppger Vita huset.

Samtalet ägde rum en vecka innan presidenten ska bestämma om USA ska lämna avtalet eller stanna.

Så sent som i april uppmanade Frankrikes president Emmanuel Macron Trump att hålla kvar vid överenskommelsen i samband med ett statsbesök.

Tre rubriker - 6 maj 00:29