Sjukhuset i Gaza nära kollaps: ”Mer än vad sjukhusets kapacitet klarar av”

avMalin Nilsson

NYHETER

58 palestinier sköts till döds och 2 700 skadades i samband med protesterna mot invigningen av USA:s ambassad.

Nu är korridorerna på sjukhuset al-Shifa överfyllt av patienter.

Bara under måndagskvällen hann 18 personer dö i väntan på vård. Sjukhuset är nära kollaps.

Minst 58 palestinier sköts till döds och 2 700 skadades i samband med protesterna mot invigningen av USA:s ambassad i Jerusalem.

26-årige Youssef al-Maqal riskerar att dö. Han är en av flera som skjutits med skarp ammunition i bakhuvudet. Det är ett under att han har överlevt, trots sina skador. Men läkare befarar att Youssef kommer stryka med om han inte får genomgå ännu en operation, skriver al-Jazeera.

Sjukhuset kan kollapsa

I efterdyningarna av våldet kämpar nu sjukhuset al-Shifa i Gaza med patienter och sörjande familjer. Medan kirurgerna opererar skadade demonstranter väntar nästa man på tur i de fulla korridorerna.

Under tiden hinner de dö. Enligt Ayman al-Sahabani, chef vid sjukhusets akutmottagning, dog åtminstone 18 personer under tiden de väntade på vård under måndagskvällen.

– Vid den punkten hade vi 500 fall som kom på en och samma gång. Det är mycket mer än vad sjukhusets kapacitet klarar av, säger al-Sahabani till Al-Jazeera.

Majoriteten av de skadade uppges ha skottskador som träffat underkroppen, lemmar och bröstkorgen. Bland de mest akuta fallen finns patienter som träffats av skarp ammunition och explosiva ämnen.

Läkarna befarar att ännu en tillströmning av skadade kommer orsaka en kollaps för sjukhuset som redan har stor brist på förnödenheter.

Trumps kontroversiella beslut

I december meddelade USA:s president Donald Trump om den framtida flytten för landets ambassad, från Tel Aviv till Jerusalem. I samband med detta erkände Trump Jerusalem som Israels huvudstad.

Trumps beslut har upprört och rivit upp gamla sår hos palestinierna, som har ägnat de senaste veckorna åt att demonstrera mot beslutet.

Även valet av dag för invigningen har skapat spänningar då Israel firade sin 70:e nationaldag under måndagen. Under tisdagen uppmärksammar palestinierna istället Nakbaadagen till minne av dem som fördrevs när staten Israel bildades 1948.

Redan 1995 röstade den amerikanska kongressen för att flytta ambassaden, men dåvarande presidenten Bill Clinton skev aldrig under beslutet. Anledningen var att han befarade att att det skulle skada den pågående fredsprocessen. Efterföljande presidenterna George W Bush och Barack Obama har skjutit upp flytten gång på gång.

Sedan protesterna inleddes 30 mars har israelisk militär dödat minst 109 palestinier och skadat omkring 12 000 personer, skriver al-Jazeera.

Därför är USA:s ambassadflytt omstridd 00:49
ARTIKELN HANDLAR OM