Valet 2018

Ulf Kristersson: ”Integrationen vår tids ödefråga”

Av: 

Josefine Holmqvist

Pär Karlsson

NYHETER

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Ulf Kristersson fokuserade på integrationspolitiken i sitt avslutningstal på Moderaternas Sverigemöte.

Han meddelade också att partiet vill se obligatoriska språkförskolor för nyanländas barn.

– Om de inte lär sig bra svenska får de sämre förutsättningar för skolan och för arbetslivet, säger han.

Omkring 2 400 moderater har varit samlade i Göteborg för partiets Sverigemöte – som sätter igång partiets valrörelse ordentligt. Under två dagar har partiet företrädare slipat på argumenten.

På lördagen var det dags för moderatledaren Ulf Kristersson att hålla sitt avslutningstal, där en stor del av talet ägnades åt integrationsfrågan.

Men M-ledaren hann också med att kritisera Socialdemokraterna och LO för att ha försökt svartmåla Moderaterna i sina tal den senaste tiden, och menar att ”inte ens ryska nättroll hade kunnat göra” det bättre.

– Låt dem hållas. Det är ovärdigt och de borde sluta larva sig för det meningsfulla politiska samtalets skull, sa Ulf Kristersson och fortsatte.

– Vi ska inte göra som dem. Vi ska vara raka, ärliga och tydliga, brutalt uppriktiga om så behövs. Vi är ute efter landets problem – inte våra motståndare, säger Ulf Kristersson och möts av rungande applåder.

”Integration vår tids ödefråga”

Ulf Kristersson gick vidare med att säga att man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt, och se allt som är bra med Sverige, men också kunna tala uppriktigt om stora och akuta problem.

– Inga kommer lyssna på det vi säger om framtidens utmaningar om vi inte kan lösa samtidens problem.

Ett av de akuta problemen Ulf Kristersson pratar om är just integrationen.

– Jag fruktar djupt hotet om social ärftlighet. Det är farligt att barn aldrig får se sina föräldrar gå till jobbet. Därför är integrationen vår tids ödesfråga. Klarar vi inte den, klarar vi kanske inte av någonting annat heller.

Som ett led i det arbetet presenterade också Kristersson en nyhet. Partiet vill att det ska införas obligatoriska språkförskolor för barn till nyanlända, 15 timmar i veckan från tre års ålder. Det är ett förslag som Liberalerna tidigare gått fram med.

”Språket är nyckeln”

Efter talet utvecklade han i en intervju med Aftonbladet.

– Språket är nyckeln till att komma in i svenska samhället. Jag tycker att vuxna också ska lära sig svenska men för barn är det absolut nödvändigt. Om de inte lär sig bra svenska får de sämre förutsättningar för skolan och för arbetslivet än de barn som kan svenska. Det går inte.

Borde inte föräldrarna få bestämma själva hur de vill göra med sina barn?

– Det är en avvägning man måste göra och i mitt fall landar jag på att barnens intresse av att lära sig bra svenska är ännu viktigare. Vi kan inte fortsätta så här, det är för många barn som går en lång skolgång med mycket bristfällig svenska och de får svårt att klara av mer avancerade utbildningar. Barnens intresse att komma in i svenska samhället måste väga tungt.

”Vi ställer krav”

Även Socialdemokraterna har den senaste tiden varit inne på hur viktigt det är för nyanlända att lära sig det svenska språket.

– Likheten är att alla numera pratar om det svenska språkets betydelse och det tycker jag är ett välkommet uppvaknande. Skillnaden är att vi ställer krav på kunskaper också, det räcker inte med närvaro. Jag tycker man ska ha ökande krav successivt på att verkligen kunna svenska, från asyltiden via uppehållstillstånd till medborgarskap.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

Kristersson inför valet: ”Vi planerar för åtta år”

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Ulf Kristersson

Valet 2018

Göteborg

Migrationspolitik

Moderaterna