”Det här måste stanna i det här rummet”

avJulija Sidner, Alice Staaf

NYHETER

Svenska piercingstudior erbjuder olaglig bedövning till sina kunder, avslöjar 200 sekunders granskning.

Men metoden är inte riskfri – att injicera lokalbedövning kan i värsta fall leda till livshotande skador.

– Jag rättfärdigar inte att jag använder mig av icke-legala medel, men jag hjälper kunden och jag kan sova gott om natten, säger en piercare till 200 sekunder.

Aftonbladets och Viafrees tv-program 200 sekunder har granskat användningen av lokalbedövning hos svenska piercare vid ingrepp som tungklyvning och öronrekonstruktion (att återställa töjda örsnibbar).

Av de tio salonger vi kontaktat är det sju som säger att de erbjuder bedövning. I minst tre fall vet vi att det är fråga om läkemedelsklassade injektioner eller salvor som inte är tillåtna.

– Det första de frågade var om jag är journalist och säger att det här inte får lämna rummet, men den bedövningssprutan de ska ge, får de inte ge, säger en kvinna som sytt ihop sina örsnibbar på en piercingstudio.

Kan ge fängelse

Att injicera bedövning utan tillstånd är ett brott mot patientsäkerhetslagen och kan ge upp till ett års fängelse. Men om något går fel kan det klassas som misshandel, vållande till kroppsskada eller vållande till annans död, med fängelse upp till två år i straffskalan.

– Lokalbedövningsmedel kan ge allergiska reaktioner, de är ovanliga, men livshotande. Man kan också få förgiftningssymptom, och det är allt från att man får öronsusningar, stickningar kring läpparna, till att man mister medvetandet, slutar andas och krampar, säger Sten Rubertsson, överläkare och docent i anestesiologi och intensivvård vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Se hela inslaget och hör en av piercarna berätta varför han bryter mot lagen och bedövar sina kunder i i tv-inslaget överst i artikeln.

Detta är 200 sekunder 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM