”Detta duger inte”

avRobert Triches, Tobias Österberg

NYHETER

Mona Sahlin kräver svar om Schenström – statsministern fortsätter att tiga

1 av 2
Kritisk Mona Sahlin är mycket kritisk till hur regeringen hanterat Schenström-affären. ”Detta duger inte!”, anser hon.

”Fredrik Reinfeldts hantering av krisen om krishanteringen inger inte förtroende. Statsministern har hittills inte imponerat. Detta duger inte!”, kommenterar socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin Schenström-affären.

Men statsministern fortsätter att försvara sin statssekreterare:

– Jag har förtroende för henne, sa han på en presskonferens i dag.

I en skriftlig kommentar utrycker Mona Sahlin stark kritik mot att statministern inte fullständigt rett ut oklarheterna kring vad som egentligen hände under krogkvällen där statssekreteraren sågs "vänslas" med en reporter från TV4.

Enligt reportern var Schenström påtagligt berusad – ”djävligt glad i hatten”, som det uttrycktes – och frågan är om hon då kunde uppfylla sina skyldigheter som ingående i regeringens krisjour. Regeringen har hittills velat hemlighålla huruvida Schenström hade jour den aktuella kvällen eller inte.

Obesvarade frågor

– Som statsminister måste han ta oklarheterna om sin statssekreterares ansvar och beteende på allvar, bringa klarhet i jouransvaret den beryktade kvällen och ta tydliga initiativ för att återskapa det tappade förtroendet. Det är viktigt för hela statsförvaltningens anseende, skriver Mona Sahlin i sin skriftliga kommentar.

Sahlin kräver nu ett offentligt svar från Fredrik Reinfeldt på frågan om Schenström hade jour eller inte.

Statsminister Fredrik Reinfeldts besök i Östersund i dag kom mest att handla om Schenström-affären. Men frågan om huruvida Ulrica Schenström hade jour eller inte förblev dock obesvarad.

– Vem som ansvarar för den nationella krisberedskapen svarar vi inte på, var Reinfeldts besked till medieuppbådet.

Reinfeldt var dock tydlig på en sak – han har fortsatt förtroende för sin statssekreterare.

Har förtroende

– Mitt krav är att hon ska vara tillgänglig och kunna fatta beslut när hon är i arbete. Det har hon säkerställt för mig att hon vara kabel till. Jag har förtroende för henne när hon säger att hon kunde fullgöra sina förpliktelser. Det har ju också indirekt bekräftats av de uppgifter som journalisten Anders Pihlblad lämnat om att Ulrica gick undan när hon fick telefonsamtal under kvällen, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsministern fick också flera frågor om det är lämpligt att högt uppsatta politiska tjänstemän dricker alkohol när de är i tjänst.

– Det är alltid en omdömesfråga. Men man ska alltid vara försiktig, konstaterade statsministern som sade sig vara förberedd på en stormig tid när han såg artikeln och bilderna i Aftonbladet om statssekreterarens krogbesök tillsammans med TV4-journalisten.

När tidigare statsminister Göran Persson vägrade att lämna ut telefonlistor som skulle ha kunnat klara ut frågan om statssekreteraren Lars Danielsson verkligen ringt till kabinettssekreteraren Hans Dahlgren på UD i samband med tsunamikatastrofen, lät det annorlunda från Fredrik Reinfeldt.

– Det är inte en bra inställning att inte gå till botten i varje fråga, eftersom många människor har känt stor upprördhet, sade Fredrik Reinfeldt då.

Han sade även att det viktiga inte var att offentliggöra telefonlistorna utan att ”vi får besked om vad som har hänt”. Till exempel hade Persson kunnat informera medborgarkommissionen, tyckte Reinfeldt.

Ett liknande krav i dag från oppositionen, att Reinfeldt inför försvarsutskottet talar om vem som hade jouren den där kvällen, har han hittills avvisat.