Nyheter

Loopia: Vi lämnade ut uppgifterna

NYHETER

Sveriges största webbhotell menar att skatteverket har stöd i lagen

Företaget Bahnhof vägrar lämna ut uppgifter till skatteverket om sina webbhotellskunder.

Men webbhotellet Loopia har redan lämnat ut uppgifter till skatteverket om sina kunder.

Det kan aftonbladet.se avslöja i dag.

– Det stämmer att vi har lämnat ut uppgifter som skatteverket har begärt ut, säger Jimmy Eriksson som är kontorschef vid Loopia.

Efter att en av Loopias kunder hade läst aftonbladet.ses artikel igår, bestämde han sig för att mejla företagets kundtjänst för att ta reda på om även Loopia hade kontaktats av skatteverket.

– Första gången jag kontaktade Loopia så fick jag svaret att de inte lämnade ut några uppgifter till tredjepart, men att de inte kunde svara på vilka regler som gäller inom lagen för skatteverket. När jag kontaktade dem igen, så fick jag ett annat svar, berättar han för aftonbladet.se.

Stöd i lagen

Det visade sig då att Loopia visst har lämnat ut uppgifter om sina kunder. Det meddelade företaget via ett mejl som aftonbladet.se har tagit del av:

”Vi har mottagit en sådan förfrågan och på inrådan av våra advokater har vi också lämnat ut den efterfrågade information till skattemyndigheten. Våra advokater ansåg att det fanns stöd i svensk lag för en sådan förfrågan från skattemyndigheten och därför fanns det inget vi kunde göra för att hindra det”, fick han då till svar från Loopia.

– Det verkade sitta långt inne att erkänna att de hade lämnat ut uppgifter till skatteverket.

I mejlet står det också att företaget principmässigt helst hade ställt sig på Bahnhofs sida:

”Om domstolen tar upp Bahnhof-ärendet och dömer i Bahnhofs favör borde rimligtvis allt material som skattemyndigheten bedömas som olagligt. Vi följer med intresse hela ärendet och hoppas naturligtvis att konsumenternas integritet skyddas.”

Största webbhotellet

På sin hemsida informerar Loopia sina kunder att de ”är idag Sveriges största och ledande webbhotell". Kanske var det därför som skatteverket kontaktade Loopia för att få ta del av uppgifter om deras kunder.

Loopias kontorschef Jimmy Eriksson uppger att han inte är så insatt i vilka uppgifter man har lämnat ut till skatteverket.

– Det kan jag inte säga på rak arm.

Varför lämnade ni ut uppgifterna?

– Vi fick ett brev av dem där det framgick vad de ville ha och varför de behövde uppgifterna så att säga. Eftersom de hade stöd i lagen så lämnade vi ut det, säger Jimmy Eriksson.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter