”Hon hade jouren”

avSofie Strandberg, Robert Triches, Tobias Österberg

NYHETER

Reinfeldt till aftonbladet.se: ”En av mina tyngsta stunder i politiken”

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Hade jouren Ulrica Schenström hade jouren den kvällen hon drack vin med TV 4:s Anders Pihlblad och var alltså ansvarig för krishanteringen.

Fredrik Reinfeldt har vägrat svara på om Ulrica Schenström hade jouren - fram tills i dag.

Under en utfrågning i riksdagen som aftonbladet.se sände live hävde statsministern sekretessen och bekräftade att Schenström var i tjänst.

- Det är en stor personlig tragedi för henne, säger Reinfeldt.

Reinfeldt hävde sekretessen om jourlistan för krishanteringen när han talade i riksdagen i dag.

Vid regeringsammanträde i dag togs beslutet att häva sekretessen av vilka som hade jour kvällen då Ulrika Schenström befann sig på krogen med TV4-journalisten Anders Pihlblad.

Det står nu klart att Schenström var en av dem som hade ansvar för landets krisberedskap förra tisdagen. I natt klockan halv två kom beskedet att Schenström avgår. Statsministern Reinfeldt sa att förtroendet för Schenström bröts i går när nya fakta kom fram. Reinfeldt fick veta då veta att det fanns en nota som visade hur mycket Schenström och Pihlblad hade druckit. Bilden som statssekreteraren hade givit stämde inte med mängden alkohol som enligt kvittot hade konsumerats.

– Då hade jag ledarskap nog att dra konsekvenserna av det, säger Reinfeldt och slog fast att Schenström ”hade förbrukat sitt förtroende”.

– Jag blev väldigt ledsen, säger han om stunden när han fick reda på innehållet i krognotan. Det var väl en av mina tyngsta stunder i politiken, svarade han på en fråga från aftonbladet.se.

Inget hände

Reinfeldt anser att det råder en rad missuppfattningar om hur krisberedskapen fungerar och slog fast att det inte är en enda person som har jouren.

– Vi har en opolitisk jour och en politisk jour där personer från flera departement ingår, säger han och säger sig vara beredd att se till att ge en fördjupad information, om riksdagen vill ha det.

Fredrik Reinfeldt understryker att inget hände, trots att Ulrica Schenström hade jouren på krogen.

– Det har inte skett något som har påverkat någon människa i Sverige.

Mijöpartiets språkrör Peter Eriksson tycker att statsministern har hanterat situationen på ett oskickligt sätt och inte sagt sanningen. Han anklagar honom även för att ha hållit saker hemliga in i det sista.

– Detta visar att han har lite erfarenhet som ledare. Jag hade förväntat mig att de skulle reda ut det här i ett tidigt skede. Det hade inte behövt bli en nationell kris, säger Eriksson till aftonbladet.se.

Socialdemokraten Sven-Erik Österberg är kritisk till att det dröjde så länge innan Reinfeldt talade ut.

–  Statsministern har blivit förd bakom ljuset i en vecka av sin statssekreterare. Därmed har hela svenska folket också blivit förd bakom ljuset. Hur naiv har han varit? Detta visar på svagt ledarskap, säger Österberg, som är vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, till aftonbladet.se.