”Hon ljuger”

NYHETER

Journalist hävdar att Stegö Chiló medvetet lät bli att betala licensen

1 av 4 | Foto: "en grov lögn" Journalisten Anders Carlgren säger att kulturministerns så kallade slarv med licensen var ett ideologiskt ställningstagande.

Tv-licensskolkarna polisanmäls av Radiotjänst.

Samtidigt går journalisten Anders Carlgren ut och anklagar kulturminister Cecilia Stegö-Chilò för lögn.

- Hennes betalningsskolk är ett medvetet ideologiskt beslut, säger han.

I dag kommer Radiotjänst att lämna in polisanmälan mot de tre ministrarna. Om de fälls kan de dömas till böter.

Anmälan till KU

Samtidigt förbereder socialdemokraterna, enligt Svenska Dagbladet, en KU-anmälan mot Fredrik Reinfeldt om han inte avskedar Cecilia Stegö Chilò och Tobias Billström.

Cecilia Stegö Chilò har låtit bli att betala tv-avgift i 16 år, migrationsminister Tobias Billström i tio år. Handelsminister Maria Borelius anmälde i onsdags att hon ville betala tv-avgift retroaktivt från den 21 augusti.

- Vi vill att domstolen prövar alla tre. Det är så tydliga fall. Jag tycker inte man kan runda lagen, säger Lars Lindberg, vd på Radiotjänst.

Varken Borelius eller Stegö-Chilò vill kommentera anmälan. Tobias Billström låter däremot hälsa via sin pressekreterare Markus Friberg att han välkomnar en prövning.

Skyllde på slarv

Cecilia Stegö-Chilò har tidigare hävdat att hennes licensskolk berodde på slarv. Nu träder journalisten Anders Carlgren fram och kallar hennes förklaring för en grov lögn.

- Vi hade ett planeringsmöte på Timbro i mars om min rapport om svensk public service. I samband med diskussionen sa Cecilia Stegö-Chilò att hon "gärna skulle vilja bli åtalad för licensskolk". Jag har i efterhand förstått att det inte var första gången hon sa så, säger Anders Carlgren till Aftonbladet.

Nytt erkännande

Även regeringens nye stabschef, moderaten Johan Forssell, har nu erkänt licensfusk.

- Det är väl lite pinsamt att erkänna, men jag är en av alla dem som sitter med en snigel på ögat i dag, säger han till Ekot.

Emma Löfgren