"Omodern och bakåtsträvande"

NYHETER

Wetterstrand och oppositionen sågar regeringens budget

Den rödgröna oppositionen sågar den borgerliga budgeten.

– Den känns omodern och bakåtsträvande, säger Maria Wetterstrand, miljöpartiets språkrör, till aftonbladet.se.

Inte helt oväntat tar Maria Wetterstrands kritik avstamp i miljöpolitiken. Eller snarare avsaknaden av vad hon menar med en aktiv miljöpolitik.

– Det känns som om det kommer att bli fyra förlorade år för miljön, säger Wetterstrand och fortsätter:

– I stället för att satsa på en miljöomställning som leder till teknikutveckling och nya jobb satsar man på hushållsnära tjänster. Det känns inte direkt nytänkande.

Samtidigt plussar Maria Wetterstrand för förändringarna inom arbetsmarknadspolitiken.

– Jag tycket det är bra att man fokuserar på människan. Att man ser till individens möjligheter snarare än klumpar ihop alla i ett kollektiv och att man minskar mängden av arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

”Gynnar ekonomisk elit”

Vänsterpartiet menar att den borgerliga budgeten är en attack mot de svaga i samhället.

– Det vi ser är resultatet av samarbetet inom ”klyftornas allians, säger Ulla Andersson, vänsterpartiets ekonomiska talesperson.

– Vi har fått ta del av en budget utan jobbsatsningar och med besparingar på dem i utanförskap. En budget för ökade sociala och ekonomiska klyftor, fortsätter hon.

Ulla Andersson går hårt åt förslaget om sänkta skatter på hushållsnära tjänster.

– Det gynnar en liten ekonomisk elit. Man kan fråga sig om det är viktigare att städa överklassens hem än att skapa fler jobb inom äldreomsorgen och sjukvården.

Den forne finansministern Per Nuder (s) misstror Anders Borgs (m) möjligheter att driva politik annat än vid skrivbordet.

– Välkommen Anders Borg och välkommen till politikens vardag. Välkommen att möta de kroniskt sjuka och arbetslösa fattiga som kommer att få det ännu sämre tack vare din politik omsatt i praktiken. Den här politiken kommer att göra de redan fattiga fattigare och de redan rika rikare, säger Per Nuder.

Erik Scherlund