Viola, 90, får inte flytta

NYHETER

Vill ha plats på äldreboende efter stroken - kommunen säger nej

Foto: Bor ensam 90-åriga Viola Åkesson känner sig otrygg hemma och vill flytta in på ett äldreboende.

Viola Åkesson, 90, har drabbats av en stroke, hon har yrsel och hon känner sig otrygg i sitt hem.

Ändå vägrar Lunds kommun låta henne flytta in på äldreboendet Björkbacken.

I nästan ett år har Viola Åkesson kämpat för att få flytta in på ett äldreboende. Som det är nu bor hon ensam i Södra Sandby i Skåne.

- Hon har haft en stroke och efter det har hon drabbats av yrsel. Det är enligt läkarintyg en normal följd och det blir värre och värre. Hon har ju nått en aktningsvärd ålder, säger svärdottern Carin Åkesson.

"Hon är väldigt ensam"

I januari ansökte Viola om att få flytta till äldreboendet Björkbacken i Dalby.

- Hon är väldigt orolig när hon är hemma ensam. Hon har larm, men det hjälper ju inte om man tuppar av. Vi bor här i Dalby också, säger Carin Åkesson.

Men Viola fick avslag efter att biståndshandläggarna hade gjort hembesök. De tyckte att hon klarade sig tillräckligt bra för att kunna bo ensam.

- Efter tre månader ansökte vi igen, när hon hade ramlat en gång till. Det blev avslag igen och då överklagade vi till länsrätten, som beviljade henne särskilt boende.

Därefter hörde familjen ingenting, förrän Carin Åkesson ringde upp kommunen och frågade.

- Då fick jag veta att kommunen har sökt prövningstillstånd i kammarrätten och nu står vi mellan himmel och hav. Herregud, är man 90 så vill man ha trygghet och folk omkring sig.

Kommenterar inte fallet

Karin Mars, chef för kommunens biståndshandläggare, vill inte kommentera fallet. Men i sitt överklagande till kammarrätten utvecklar hon sin syn.

"Enligt vård- och omsorgsnämndens bedömning kan inte enbart ålder, den eventuella fallrisken, samt upplevelsen av otrygghet vara grunden för att bli beviljad särskilt boende."

Kritisk mot myndigheterna

Viola Åkesson håller på att förlora hoppet.

- Som myndigheterna är i dag så vill de ju helst att man ska stanna hemma. Jag är väl död innan det här är klart, säger hon.

Emma Löfgren