Sexbrott ska utredas igen

NYHETER

Återupptar förundersökningen mot sexbrottsmisstänkte plastikkirugen

Den sexbrottsanklagade plastikkirurgen från Malmö kommer att utredas för ytterligare fem misstänka fall. I går beslutade vice överåklagare Birgitta Fernqvist i Göteborg att förundersökningarna ska återupptas.

– Vi har funnit vid överprövningen att det inte fanns tillräckligt underlag för att lägga ner förundersökningen. Bland annat finns det vittnen som inte har förhörts och i flera fall saknas det vittnesmål från sakkunniga, säger kammaråklagare Kajsa Rapp, som handlagt ärendet.

I måndags beslutade kammar-åklagare Bo Albrektsson att lägga ned fem förundersökningar mot plastikkirurgen gällande misstänkta sexbrott.

Begärde omprövning

Både Malmöpolisen och kvinnornas målsägarbiträde Max Fredriksson begärde omprövning av beslutet, som nu alltså inte godkänns av överåklagaren.

– Ett mycket klokt beslut och principiellt viktigt gentemot målsägandena. Nu får vi en ny chans att klargöra händelseförloppet ännu mer. Det känns bra, säger Stefan Sinteus, tf polismästare i Malmö.

Målsägarbiträdet Max Fredriksson menar att överåklagarens beslut var väntat, och ser med tillförsikt fram emot den fortsatta polisutredningen.

– Mängder av utredningsåtgärder återstår. Nya anmälningar utgör stödbevisning åt de andra och jag tror att den här förundersökningen kommer att växa, säger han.

Starka bevis

Ett fall, en 24-årig kvinna som anmält läkaren för våldtäkt, har aldrig varit ifrågasatt. Där finns starka bevis i form av dna som stöder kvinnans anklagelse. Allt tyder på att Bo Albrektsson kommer att lämna in åtal i dag och att det blir rättegång på torsdag och fredag i nästa vecka.