Gps ska lotsa blinda i stan

NYHETER

Försök med gps-försedd mobiltelefon

Foto: TALANDE GPS NY HJÄLP FÖR SYNSKADADE. Tidigare har gps-mobiler mest kunnat användas av seende. Nu utvecklas gps-nätet så blinda kan få vägledning via tal, inklusive detaljerad information om hinder och ytbeläggning. Försök har startat i Malmö och Stockholm. Mobilen på bilden är en vanlig gps-telefon med karta på display.

Också synskadade vill kunna hitta de smartaste genvägarna och promenera i främmande stadsmiljö.

Nu utvecklas gps-navigering för synskadade, ett system som på sikt också kan bli ett hjälpmedel för turister.

– Det är egentligen konstigt att det inte har kommit tidigare, säger synskadade Malmöbon Joakim Nordell.

Han har ställt upp som testperson i det utvecklingsprojekt som pågår i Stockholm och Malmö. Det första testet gjorde han i Kungsparken i Malmö på tisdagen.

Ambitionen är att systemet nästa år ska byggas ut så att det går att gps-navigera i gångvägnätet i hela Malmö.

– Jag hoppas att det blir ett system som inte bara täcker städer. Jag tycker till exempel om att semestra på nya, okända platser och vill kunna hoppa av på en liten busstation och ta mig till ett vandrarhem, säger Joakim Nordell.

Till sin hjälp under försöket har han en vanlig mobiltelefon med gps-mottagare. Det hela fungerar ungefär som gps-navigering för bilar, men nu är utgångspunkten gångvägar i stället för bilvägar. Precisionen måste vara mycket större än vid bilnavigering.

– Det svåraste är att det kan vara lite si och så med gps-täckningen inne i en stad. Därför har vi lagt in en tröghetsnavigering, som ska ta över när gps-täckning saknas, säger projektledare Kerstin Florén.

Den digitala kartan över själva gångvägarna kompletteras med annan information som kan vara bra för synskadade, till exempel vad gångvägarna har för ytbeläggning och var det finns cykelställ, papperskorgar och uteserveringar.

Tanken är att användaren hemifrån ska kunna beställa en guidning från en punkt i staden till en annan. Via mobilen kommer sedan en muntlig instruktion, som också kan innefatta vissa sträckor med kollektivtrafik.

– På sikt kan det här bli användbart för alla som behöver hjälp att hitta vägen, till exempel turister, säger Kerstin Florén.

Cecilia Klintö/TT