Livstids fängelse för knivmord på exfru

NYHETER

Hovrätten fastställer tingsrättens dom

Hovrätten i Göteborg fastställer domen på livstids fängelse för den 47-årige man som åtalats för att ha knivdödat sin exfru i Halmstad.

Kvinnan dödades på en parkeringsplats i augusti.

Tingsrätten slog i sin dom fast att det handlade om ett svartsjukemord. Mannen har medgett att han huggit kvinnan med kniv, men har hela tiden hävdat att det handlat om nödvärn. Kvinnan skulle ha satt sig i hans bil och gett sig på honom med en kniv.

Mannen och den 45-åriga kvinnan skiljde sig 2005. Ett halvår senare gifte hon om sig med en annan man.

Utbildning i närstrid

Tingsrätten ansåg att det var osannolikt att kvinnan, som var liten och späd, skulle ha gett sig in i ett knivslagsmål med 47-åringen. Men mannen förklarade i hovrätten att båda utbildats till gerillasoldater i Kurdistan. De hade båda utbildning på skjutvapen och i närstrid och fick lära sig att använda kniv.

Hovrätten anser dock inte att den tidigare utredningen eller de nya uppgifter som framkom i hovrätten ändrar på att mannen avsiktligt berövat kvinnan livet genom att hugga henne med kniv.

Hovrättsdomen mot 47-åringen skulle egentligen ha meddelats i torsdags, men sköts upp sedan mannen i ett brev åberopat nya omständigheter och ville ha en förnyad förhandling i hovrätten. Någon sådan blev det inte.

Läs tidigare artiklar:

TT