Ordningsbetyg också i Uppsala

NYHETER

Omdömen kan bli aktuella redan i mellanstadiet

Uppsala

Politikerna i Uppsala vill följa Stockholms exempel och införa ordningsbetyg i skolan.

Oppositionen är kritisk.

I första hand ska skriftliga ordningsomdömen ges till elever i högstadiet och gymnasiet, om föräldrarna så vill.

- Men kommer det föräldrar till en femteklassare och vill ha ordningsbetyg så ordnar säkert läraren det, säger kommunalrådet Karolina Hilding (fp) till TT.

Oppositionen kritisk

Det socialdemokratiska kommunalrådet Lena Hartwig är kritisk.

- Det här är ett sätt för vuxenvärlden att trycka dit barn, att tro att man löser ordningsproblem i skolan med att införa ordningsbetyg är ju helt fel väg, säger hon till SR Uppland.

Att skriva in ordningsomdömen i terminsbetyget strider mot lagen, slog Skolverket fast förra veckan då Stockholms politiker gick ut och deklarerade att man tänkte införa ordningsbetyg.

Hur omdömena ska distribueras i Uppsala är inte klart, men det är logiskt att dela ut dem vid terminens slut tycker Karolina Hilding.

Regeringen oenig

Sveriges skolledare är kritiska till att ännu en kommun inför ordningsbetyg och uppmanar politikerna att i så fall låta regeringen återkomma med ett genomarbetat förslag som är enhetligt för hela landet. Någon enighet finns dock inte i regeringen för ett sådant förslag. Folkpartiet och kristdemokraterna är för ordningsomdömen medan moderaterna och centern sagt nej.

- Jag tror inte att det här löser alla problem i skolan, men det kan vara ett steg i rätt riktning, säger Karolina Hilding som har förankrat förslaget hos Lärarnas riksförbunds Uppsalaavdelning.

Läs mer

TT , aftonbladet.se