Kamraterna sörjer Tobias - flaggorna på halv stång

NYHETER

"Väldigt många är väldigt ledsna" Elever sökte sig till mordplatsen för att sörja

Foto: Sorgen är stor i Norrahammar efter mordet på Tobias, 8.

Flaggorna vajade på halv stång på alla skolor i Jönköping under fredagen.

Vid platsen där åttaåriga Tobias stacks ned igår samlades skolkamrater för att sörja kring ljusen, gosedjuren och blommorna som lagts dit.

På skolan där pojken gick hölls under fredagen inga lektioner. I stället tog personalen hand om åttaåringens kamrater och pratade med dem om vad som hänt. Bland annat inrättades ett minnesrum.

– Där kunde barnen tillsammans med vuxna gå in för att bearbeta sorgen, säger skoldirektör Stephan Rapp som själv besökte skolan.

– Det var givetvis en tung stämning där många var väldigt ledsna. Det är ofattbart, det som hänt, och jag tror inte någon, varken vuxna eller barn, har greppat det. Det här tar tid att förstå.

Frivilliga bevakar skolan

Området kring pojkens skola bevakas under fredagen av inhyrda väktare och frivilliga som vänligt men bestämt avvisar allmänhet som närmar sig skolområdet.

Många ungdomar finns samlade på platsen för knivdådet där stora snöflingor faller över alla de blommor, kort och nallebjörnar som folk lagt dit. Många brinnande ljus har också placerats ut.

Elever från pojkens skola kommer till platsen i omgångar tillsammans med lärare. Minerna är ledsna och stämningen dämpad. Folk småpratar i klungor. Även äldre ungdomar finns på plats.

"Alla är jätteledsna"

– Några av mina elever har bott här eller gått i skolan och de vill åka hit i dag, säger högstadieläraren Anders Persson till TT:s utsända i Norrahammar.

– Alla pratar om detta, alla är jätteledsna, de fattar inte vad som har hänt, det gör inte jag heller, säger han.

Kommunen fortsätter också sitt arbete med att ge stöd och hjälp till de drabbade genom insatser vid pojkens skola och det äldreboende dit pojken först fördes. Det beslutade kommunens centrala krisledningsgrupp vid ett sammanträde tidigt på fredagsmorgonen.

Läs mer:

TT