Risiga löner i Umeå

NYHETER

Det kan skilja tusentals kronor

Programmerare i Umeå? Då borde du fundera på att flytta till Västerås. I alla fall om du är intresserad av att höja din lön – med 3500.

Foto: Kalle Assbring
För många yrkesgrupper i Umeå ligger lönerna under medellönerna i landet.

Men är du lokalvårdare ska du vara glad för att du inte bor i Jönköping för där är medellönen 1500 kronor lägre än i Umeå.

Stockholmslönerna styr

I Umeå ligger medellönen för 7 av de 10 vanligaste yrkena i Sverige under genomsnittet i landet. Det kan handla om alltifrån hundralappar till tusenlappar. Enligt Claes-Håkan Gustafson, enhetschef på SCB, beror det på Stockholmslönerna. Eftersom levnadskostnaderna är högre i en storstad kräver de som bor där högre lön.

– För de pengar som du lägger på en etta i Stockholm kan du få en betydligt större bostad i Umeå, säger Gustafson.

Ingen konkurrens om arbetskraften

De högre lönerna i Stockholm gör att medellönerna i många städer ligger under genomsnittet i Sverige. För lönenivåerna handlar, enligt Gustafson, hela tiden om tillgång och efterfrågan på arbetskraft – i synnerhet tillgång. Och tillgången beror på hur dyrt det är i en stad och hur trevligt det är.

– Det som talar mot Umeå är det geografiska läget. Det är helt enkelt inte lika hård konkurrens om arbetskraften där som i liknande städer längre söderut.

Maria Soläng