Norrköpingsborna håller inte ihop

NYHETER

Allt fler gifta par väljer att gå skilda vägar

Gift i Norrköping? Då är sannolikheten mindre att ditt äktenskap ska hålla än att genomsnittssvenskens gör det. Skilsmässorna i Norrköping är på uppgång.

Foto: Lars Rosengren
2004 gifte sig Malin Baryard och Henrik Johnsson på familjen Baryards gård Jonstorp utanför Norrköping. De är fortfarande gifta.

2005 skiljde sig omkring 290 Norrköpingkvinnor. Det innebär en ökning med 11 procent jämfört med 2000. Det är också något fler än genomsnittet i landet.

– Det kan bero på att arbetslösheten är högre här än i liknande städer som till exempel Linköping. Alla sådana påfrestningar tär på en relation, säger Sverker Wadstein, relationsexpert i Norrköping.

Äktenskapet har förändrats

Enligt Sverker Wadstein är en anledning till att vi skiljer oss att vi lever i ett mer i individualistiskt samhälle. Om äktenskapet tidigare grundade sig på trygghet och en ekonomisk garanti så handlar det idag mer om kärlek och romantik.

– Idag får vi kanske ut mer av relationen men samtidigt är den mer labil än förr.

En annan anledning är att parterna har olika förväntningar på vad relationen ska ge. Medan den ene förväntar sig att man ska dela allt, såväl tankar, känslor och livet, tycker den andre att det duger bra med en mer praktisk och fysisk relation.

Fira speciella dagar

En förälskelse går över och för att hålla äktenskapet levande är det viktigt att vårda minnet av den förälskelsen. Därför tycker Sverker Wadstein att det är viktigt att gifta par till exempel firar bröllopsdagar, årsdagar och tittar på gamla fotografier.

– Det är med äktenskap som med bilar – det är viktigt med underhåll. Kärleksrelationen behöver tid, underhåll och att man putsar den.

Maria Soläng