Låt julen blomma

NYHETER

Bosse Rappne: ”Vitt är det nya röda”

Allt som hör julen till behöver inte vara rött.

–?Vitt är det nya röda, menar Bo Rappne på Ulriksdals trädgårdar som här visar exempel på stämningsskapande julgrupper i ny tappning.

Foto: Vackert vitt I år ska juldekorationerna vara stilrena.

Julen har gått från Fanny och Alexander-rött till det mer lugna och stillsamma, säger Bo Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdal utanför Stockholm.

Även om de klassiska röda jul­stjärnorna fortfarande är popu­lära har han de senaste jularna märkt att efterfrågan ökat på de vita, stilrena och mer fantasifulla julgrupperna.

–?Julhelgen är ju en tid då man egentligen ska ta det lugnt och vila ut, kanske blir det lite för mycket med allt det röda och uttrycksfulla. Jag tror folk längtar efter en lugn jul, säger han.

Bryt av med färg

Särskilt som allt från gardiner till bordsdukar och prydnader går i julrött så här års, så förhöjer ett blomsterarrangemang i en annan färg julstämningen – just för att det bryter av och syns mot allt det röda.

Bo Rappne förespråkar återanvändning och tipsar gärna om hur du själv kan använda ”traditionella” krukväxter i dina julgrupper.

–?Då julen är över kan du plantera ut växterna i andra krukor och låta dem pryda ditt hem även efter nyår, säger han.

–?Det går att göra vackra grupper av det mesta, det handlar mest om att man måste våga prova.

Dekorera naturligt

Dekorationer som kottar, kryddor och frökapslar är vackra, naturliga dekorationer som ger stämningsfull elegans till dina julgrupper, utan att det känns plastigt eller överdekorerat.

Låt dig inspireras av de fina arrangemangen från Ulriksdal, och tveka inte att prova något nytt när du arrangerar dina julgrupper i år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård