Mer blod behövs inför jul och nyår

NYHETER

Droppen inleder kampanj för att klara behovet

Många röda dagar under jul och nyår innebär begränsade öppettider hos stans blodgivarmottagningar. Nu inleder man en kampanj för att få fler att lämna blod inför helgerna.

Foto: Maria Halvarsson Gligic från Utby lämnar blod för 60:e gången. I dag finns cirka 800 blodpåsar i lager, det önskvärda vore 1 500.

Eftersom blod håller i upp till sex veckor hoppas man kunna fylla på de redan ganska ansträngda lagren de närmaste veckorna. Att på förhand bedöma hur stort behovet kommer att vara är omöjligt.

Stort behov innan jul

– Under jul och nyår handlar det mest om akut verksamhet. Några planerade stora operationer görs oftast inte, däremot vet man ju inte när det kan behöva göras en transplantation som kräver mycket blod, säger Ulrika Ljung vid blodgivningsenheten.

I år infaller juldagen och annandagen mitt i veckan vilket innebär att Droppens blod-givarmottagningar, förutom under den ”vanliga” helgen, kommer att hålla stängt även då.

– För att klara av veckorna framöver är vi beroende av att få in folk som lämnar blod de dagar vi har öppet. Annars kan det bli problematiskt, säger Ulrika Ljung.

Fin choklad till givmilda

För att uppmärksamma behovet av blod inledde man i går en julkampanj som pågår under december ut. Alla som lämnar blod får en chokladask med belgisk tryffel.

Den 22 december kommer man också att ha extra lördagsöppet på Droppen i Nordstan.