”Jag levde i ett ekorrhjul”

Foto: Kristina Axén Olin är tillbaka som finansborgarråd efter rehabilitering för bland annat alkoholproblem.
NYHETER

Kristina Axén Olin (m) var för ett år sedan nära att knäckas av stress. Efter en månads vistelse på Nämndemansgården, där hon behandlats för bland annat alkoholproblem, är finansborgarrådet tillbaka på sin post. För Punkt SE berättar hon hur hon lärt sig prioritera.

Du har varit borta ett tag nu, hur har du haft det?

– För mig har det varit jättebra. Det här är något som alla människor borde unna sig då och då.

Vad var anledningen till att du inledde behandlingen från början?

– För ett år sedan kände jag att det var ohållbart. Jag levde i ett ekorrhjul som inte gick ihop. Jag fick inte dygnet att räcka till och blev mer och mer stressad och kunde inte sova till slut.

Känner du likadant i dag?

– Nej, inte alls.

Vad är det som har förändrats?

– Förhoppningsvis har jag lärt mig att prioritera mig själv mer, att dygnet bara har 24 timmar och att jag får acceptera det.

Blir det fler behandlingar?

– Nej. Men man får jobba med sig själv varje dag.

Vad har du fått för reaktioner sedan du kom tillbaka?

– Jag har fått ungefär 1 500 brev och mail från både kvinnor och män. Många berättar att de befinner sig i liknande situationer.

Kan stockholmarna räkna med att du klarar av ditt jobb framöver?

– Absolut. Dels känner jag mig stark. Men förhoppningsvis är detta också ett bevis för att jag delar de bekymmer som många har. Jag hoppas och tror att stockholmarna har förståelse.

Vad gör dig till en bra ledare?

– Jag tror att jag är ganska stark, fokuserad och drivande. Sen har jag inte så mycket prestige, jag törs ompröva och är rätt förhandlingsbar.

Och vilka är dina brister?

– Tålamod. Det ska helst hända i går.

Dricker du alkohol i dag?

– Nej, med tanke på hur jag lever och den arbetssituation jag har tänker jag avstå från både alkohol och andra former av droger.

Har du någon gång funderat på att kasta in handduken?

– Nej, jag är en sån person gärna är med och hjälper till att förändra om något är tokigt. Det är min drivkraft, att förbättra för människor.

Om vi tittar tillbaka på året som har varit, vad är du mest nöjd med?

– Att X antal tusen fler har fått jobb i Stockholm och skattesänkningarna som genomförts både på riksnivå och kommunalt. Det är bra för tillväxten.

Vad vill du lägga krutet på härnäst?

– Grundläggande saker som att fler ska få jobb till att Stockholm ska bli vackrare, få fler bostäder och mer turister.

Hur ska du fira du julen?

– Jag ska vara hemma med mina barn och lite släkt, försöka njuta av varje dag och inte stressa upp mig. Sen tar jag en vecka på Kanarieöarna med barnen och förhoppningsvis tillbringar jag tiden i en pool.