Nyheter

”Det är ändå få som betitlar sig som hallänningar”

NYHETER

Bloggröster om delningen av Hallands län

52,8 procent av aftonbladet.se:s läsare svarade nej på frågan om Halland behövs.

Få bloggare kommer heller till Hallands läns försvar efter förslaget att länet ska delas och uppgå i Skåne respektive Västra Götalands län.

”Halland funkar ju!” skriver Uno på Tänk om, som utgör ett undantag. ”Behåll Halland, om inte annat kan det utgöra ett slags museum över länen förr, ett frö till nytänkande i framtiden. Det är dessutom redan en region med regionsstyrelse och hela faderitten.”

Jontas på Flärdskrivaren bor i Göteborg, och undrar om invånarna i länen som berörs egentligen blivit tillfrågade. Han skriver: ”Större är sämre i mina ögon. Vinnarna tror jag blir de regioner som är något mindre.”

Ingen sammanhållning

”Vem f-n bryr sig om Halland?” skriver Rickard Eriksson, som kommer från Varberg. ”Genast kan man höra folk, mestadels arga knastertorra insändarskrivandes pensionärer, som förfäras över att deras härliga Halland försvinner och sammanfogas nåt annat otäckt. Nu är det så här att det inte finns något egentligt Halland i de flestas medvetanden. Jag tror det är få som betitlar sig som hallänningar, och det finns heller ingen som helst sammanhållning eller några större samarbeten mellan de halländska orterna.”

Anna - the soundrack tror inte det skulle vara en förlust för hallänningarna. ”En stor del av hallänningarna får ju tillhöra fina Skåne istället. Och Skåne får en till fin sandstrand (Tylösand förstås) att lägga till listan!”

Smålänningar i Hallands län

Per Westberg – Kyrkoordnaren skriver att många identifierar sig med sitt landskap, inte sitt län. Redan nu finns det inkonsekvenser: ”I Hallands län bor det smålänningar i Hylte kommun som överfördes till Hallands län 1974. I Västerbotten bor det folk i Lappland. Ett landskap som för övrigt även ligger i Norrbottens län.”

Magnus Ljungkvist på Magnus tankar är tveksam till att nyordningen blir av. ”I Halland oroar man sig mycket över att den halländska identiteten kan tillintetgöras av en ny regionindelning. Det kommer också att bli oro i leden bland många länspolitiker som riskerar att förlora sitt personliga inflytande om regionerna blir större. Så trots en insikt om behovet av en ny regionindelning tror jag oddsen är mycket höga för att det någonsin blir av.”

Jojje på mittimaten slår ett slag för Halländsk Rapsolja, ”innan vi måste kalla den skånsk”.

Läs också

Mer om Halland

Lotta Holmström

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter