”Det blev för mycket tabletter och alkohol”

NYHETER

Kristina Axén Olin om året som höll på att knäcka henne

För mycket jobb och obearbetad sorg blev för mycket.

Nu berättar Stockholms starka kvinna Kristina Axén Olin om året som höll på att knäcka henne.

– Jag erkänner. Det blev för mycket jobb, för lite sömn, för lite mat, för mycket huvudvärkstabletter och alkohol, säger hon till Dagens Nyheter.

Foto: Kristina Axén-Olin.

Det började med mammans oväntade död dagen före julafton 2005.

Kristina Axén Olin, 44, hann aldrig sörja.

Året som följde var extremt hektiskt med valrörelse, maktskifte i Stockholm och det nya tuffa jobbet som stadens mäktigaste person, finansborgarråd. Dessutom deltog Axén Olin i den borgerliga alliansens kamp för att ta över regeringsmakten.

– Ibland satt jag på ett flygplan utan att veta vart jag var på väg eller ens var jag varit när jag kom hem, säger hon i en öppenhjärtig intervju med Dagens Nyheter.

För lite sömn

Trebarnsmammans lösning blev huvudvärkstabletter och alkohol. Det tillsammans med för lite sömn, för lite mat och obearbetad sorg höll på att bli för mycket.

– Jag är en stark person. Jag har en enorm vilja och drivkraft och klarar av att göra extremt mycket. Jag är energisk och behöver inte så mycket sömn och har - peppar, peppar - järnfysik. Ända till i våras. Då började jag märka att det hände konstiga saker. Huvudvärken är också ett tecken på att nånting var fel.

Men det dröjde fram till veckan före jul förra året innan Kristina Axén Olin på allvar tog tag i sina problem. Hon har bland annat besökt Anonyma alkoholister och försöker lära sig att prioritera.

”Personlig helrenovering”

– Jag gör en personlig helrenovering och försöker lära mig delegera. Världen faller inte med att jag inte är med på alla möten. Det finns kompetenta människor som blir än mer kompetenta om de får förtroende, säger hon till DN.

Och så har hon på allvar tillåtit sig att sörja sin bortgångna mamma. Lagom till Lucia kom gravstenen på plats på Skogskyrkogården.

– Jag kan i alla fall börja mitt sorgearbete som måste klaras av. Nu hade vi en av de bästa jularna någonsin.

Fakta: Kristina Axén Olin

Johanna Melén