Vi måste vänja oss – det är enda sättet

NYHETER

Lena Mellin: Klimatförändringarna ställer samhället inför nya påfrestningar

Det finns tyvärr bara en utväg – att vänja sig.

Klimatförändringarna ställer nya krav på både dig och mig, samhället och plånboken.

Så hände det igen. Stormvindarna svepte in över södra Sverige. Tågen stod still, vägarna var ofarbara, telefonnätet funkade inte, det var elavbrott och stängda skolor.

För bara en månad sedan föll regnet över Göteborgsområdet i sådana mängder att E6:an rasade. Vattnet fyllde källarna och underminerade vägarna.

I spåren av klimatförändringarna blir vädret alltmer extremt. För Sveriges del handlade det i somras om utdragen torka. På senhösten regnade det tvärtom ovanligt mycket, speciellt på västkusten. Trots att det är i mitten av januari har man fortfarande inte behövt ta fram snöskyffeln i Stockholmsområdet. Och så nu – stormen Per, det värsta blåsvädret sedan Gudrun för två år sedan.

Katastrofkonto

Den nuvarande regeringen vill ta ett steg till. Försvarsminister Mikael Odenberg (m) förbereder ett statligt katastrofkonto för kommuner som drabbas av blåst, regn eller andra katastrofer.

Klimatförändringarna ställer samhället inför nya påfrestningar. Stormen Gudrun kostade försäkringsbolagen 4,2 miljarder. Elbolagens kostnader uppskattades till 28 miljarder. Till det ska läggas allt annat, exempelvis räddningstjänst, väg- och telereparationer.

Under överskådlig tid har vi tyvärr bara ett val. Att vänja oss. Både vid vädret, besväret och kostnaderna för att skydda oss.

Läs mer

Tidigare artiklar

Lena Mellin