Så ska Mona Sahlin ta över

NYHETER

Motståndet tystas med en rödare</> partiledning

Mona Sahlins kritiker ska tystas genom förändringar av partiets mäktigaste organ.

Carin Jämtin och Morgan Johansson tar plats i det verkställande utskottet. Sven-Erik Österberg blir ny partisekreterare.

Detta erfar Aftonbladet.

Foto: pernilla wahlman
FÅR ÖVERROCKAR Mona Sahlin, 49, är storfavorit till att efterträda Göran Persson som partiledare. Men hon anses höra till socialdemokraternas högerflygel. Därför ska partiets verkställande utskott förstärkas med välkända namn med vänsterprofil.

Mona Sahlin, 49, är storfavorit som partiledare för socialdemokraterna. Men hon har också många fiender, särskilt inom partiets fackliga gren och vänsterfalangen.

Motståndet märks även i partidistrikten.

Enligt vad Aftonbladet erfar jobbar partiets valberedning just nu med att undersöka exakt hur starkt Mona Sahlins stöd är – och vad som krävs för att hon ska kunna väljas på kongressen den 17–18 mars.

Den formella frågan om hon vill bli Göran Perssons efterträdare har hon dock inte fått.

”Hon är en lagspelare”

Aftonbladet har talat med en rad personer med stor insyn i partiarbetet. Deras samstämmiga bild är att Mona Sahlin får jobbet – men att det först krävs förändringar av partiets övriga ledning.

– Man vill bygga ett lag. Det är inget problem för Mona eftersom hon är en lagspelare, säger en socialdemokrat.

SFöryngring och förändring av VU

Göran Persson, 57, och Bosse Ringholm, 64, väntas lämna det verkställande utskottet. Liksom Landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson, 61, som är suppleant.

Ska tysta kritikerna

Eftersom Mona Sahlin redan sitter i VU antas Carin Jämtin, 42, Stockholm, och Ulrica Messing, 38, Gävleborg, få de ordinarie platserna.

Messing är i dag suppleant och hennes plats beräknas fyllas av Morgan Johansson, 36, Skåne.

Personförändringarna väntas blidka Sahlinkritiska distrikt som Skåne och Gävleborg. Och samtidigt tillgodoses vänsterfalangen i partiet genom Jämtin och Johansson.

SNy partisekreterare

Efter valförlusten i september har det spekulerats i att också Marita Ulvskog kommer att avgå i samband med extrakongressen.

Förre finansmarknadsministern och skogshuggaren Sven-Erik Österberg, 51, väntas ta hennes plats.

”Är en arbetare”

– Många socialdemokrater känner igen sig i honom. Han är arbetare, från landsorten och har facklig bakgrund, säger en källa.

Det finns också tankar om ett breddat ledarskap med en eller två vice ordförande vid sidan av Mona Sahlin. Den lösningen är dock inte möjlig att formalisera förrän vid nästa ordinarie kongress.

Favoriter till dessa poster är Carin Jämtin och Morgan Johansson.

Anette Holmqvist