Carlgren glömde deklarera ränta

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Skatteverket upptaxerar miljöminister Andreas Carlgren (c) med över 130000 kronor för inkomståret 2006. Hälften av upptaxeringen handlar om en ränteinkomst som inte deklarerats.

Carlgren förklarar missen med glömska.

Andreas Carlgren
Foto: SCANPIX
Andreas Carlgren

Utöver den bortglömda räntan handlar det om ett avslag på ett avdrag med 69000 kronor. Carlgren hade yrkat på avdraget mot bakgrund av dubbelt boende när han var generaldirektör på Integrationsverket i Norrköping.

Den bortglömda ränteinkomsten uppgår till 68875 kronor, en ränta som Carlgren tagit emot från en privatperson.

– Det där gäller ett förargligt förbiseende från min sida, säger Carlgren till TT.

Till Kronofogden

Han förklarar att det handlar om ränta på kostnader han haft i samband med ett borgensåtagande för en god vän på 1990-talet.

– Efter många år var det plötsligt en situation där pengarna kunde betalas tillbaka till mig. Då gjorde vi också upp om en ränta, säger Carlgren.

Han berättar att han när betalningen gjorts bland annat skrev ett intyg till Kronofogden i vilket räntebetalningen bekräftades.

– Jag var mycket medveten om att mitt intyg just var till Kronofogden och att de skulle ge informationen vidare till skattemyndigheten. Men jag glömde att jag själv naturligtvis skulle ha tagit upp det här i min deklaration, säger Carlgren.

För sin glömska med ränteinkomsten får nu Carlgren betala ett skattetillägg på tio procent av den skatt som skulle ha betalats.

TT: Kommer du överklaga?

– Delen med ränteinkomsten är inget att resonera om. Den andra delen får jag fundera på. Det är en principfråga. Men det är inget jag kommer att överklaga nu i så fall, säger Carlgren.

Liknande avdrag

Ett liknande avdrag för samma övernattningslägenhet underkändes även för inkomståret 2005, men godkändes för de två åren dessförinnan, enligt Carlgren.

I oktober i fjol rapporterade Sveriges Radios Ekoredaktion att Carlgren ertappats med att ha lämnat felaktiga inkomstuppgifter till riksdagsförvaltningen, vilket ledde till att han fick 130000 kronor för mycket i inkomstgaranti efter att han åkte ur riksdagen 1998.

Enligt Carlgren berodde detta fel på ett missförstånd, som han själv tog initiativ till att lösa.

Publicerad: