Misstänkt gärningsman fångades på film

NYHETER

Så stoppades ett våldtäktsförsök i Örebro

Foto: Gick hem sent Den 24-åriga kvinnan var på väg hem och gick via Olaitunneln i Örebro när hon träffade på mannen.

En 24-årig kvinna utsattes natten mot söndagen för ett våldtäktsförsök i centrala Örebro.

Men den misstänkte gärningsmannen hejdade sig när en person bultade på sitt fönster.

Nu går polisen ut med bilder på den misstänkte.

Foto: Söks av polisen Den misstänkte gärningsmannen söks nu av polisen.

Kvinnan var på väg hem sent på natten mot söndagen när hon träffade på mannen vid en gångtunnel i centrala Örebro. Han slog följe med henne. En stund senare attackerade han kvinnan och försökte våldta henne.

Men vad den misstänkte gärningsmannen inte visste, var att han tidigare hade filmats. Vid tunneln fanns nämligen en övervakningskamera.

Nu går polisen ut med information om fallet i hopp om att få fatt i den misstänkte.

– Vi har ingen identitet på honom och det är skälet till att vi lämnar ut bilderna. Om man vet vem den här mannen är, eller har uppgifter om det så ska man kontakta oss. Alla uppgifter är av värde, säger Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson till aftonbladet.se.

Drog av byxorna

Det var strax efter klockan tre under natten mot söndagen som våldtäktsförsöket skedde. Kvinnan var på väg hem och skulle gå ner i Olaitunneln.

– Där stod en man som tog kontakt och pratade med henne. Han slog följe med kvinnan. Det är honom man ser till höger på bilderna.

Men när de kom upp på Tulegatan drog mannen plötsligt in henne på en bakgård.

– Han tryckte ner henne på marken, drog av henne byxorna och försökte komma innanför hennes underkläder. Då började hon skrika, berättar Torbjörn Carlson.

Hörde ropen på hjälp

Det var troligtvis kvinnans rop på hjälp som räddade henne från våldtäkten.

– En boende i huset hörde henne skrika och gick fram till fönstret. Då såg han att allt inte stod rätt till och knackade kraftigt på rutan. Då avbröts våldtäktsförsöket och mannen försvann.

Kvinnan som klarade sig utan fysiska skador, kontaktade snabbt polisen. Eftersom hon hann få en ordentlig titt på mannen har polisen fått ett bra signalement.

– Det är en mörkhårig man som är mellan 170 och 175 centimeter lång. Han är 20-årsåldern och har enligt kvinnan ett "lite pojkaktigt utseende".

Bara en dag tidigare hade ett annat våldtäktsförsök inträffat i Örebro. Det var på lördagsmorgonen som en 19-årig kvinna attackerades.

– En man drog då in en yngre kvinna på kyrkogården vid Olaus Petri-kyrkan. Även i det fallet avbröts våldtäktsförsöket.

Misstänker ni ett samband mellan de två händelserna?

– Nej, det är ett helt annat signalement på de två misstänkta gärningsmännen. Det har varit en rad våldtäktsförsök under de senare åren men det är inget som tyder på att den nu aktuelle gärningsmannen har varit i farten vid de tillfällena, säger Torbjörn Carlson.