Behöll slöjan på – kördes ut från simhallen

Nu ska tingsrätten döma i fallet

Houda Morabet och Hayal Eroglu blev utkörda från Kärra Simhall på grund av sin klädsel.

I morgon möter de Göteborgs stad i tingsrätten.

Foto: Bobbo Lauhage
På tisdag möter Hayal Eroglu och Houda Morabet, som inte fick vistas i Kärra simhall med långärmat och slöja, Göteborgs stad i tingsrätten.

Snart tre år har gått sedan Houda Morabet besökte Kärra simhall. Hon skulle vakta sin badande dotter och hade bytt om till tränings­kläder. Slöjan som hon alltid bär behöll hon på.

Inne i simhallen kom en badvakt och sa till henne att byta om till kortärmat, annars fick hon inte vara kvar. Houda Morabet förklarade att kortärmat stred mot hennes religiösa övertygelse och att hon läst badhusets regler.

– Innan vi åkte hade jag kollat öppettiderna och klädpolicyn på nätet, säger hon.

Badvakten gav sig inte

Policyn löd att man ska vara ”ombytt till shorts och t-shirt, träningsoverall eller likvärdigt”. Houda Morabet hade bytt om till en långärmad t-shirt och tunna byxor.

Men badvakten gav sig inte och Houda Morabet tvingades lämna simhallen.

En kort tid därefter fick en annan kvinna, Hayal Eroglu, ett liknande bemötande i simhallen.

Både Houda Morabet och Hayal Eroglu har anmält händelserna till Diskrimineringsombudsmannen, DO. De känner sig kränkta och är övertygade om att behandlingen berodde på att de bar slöja.

DO: "En allvarlig kränkning"

DO är av samma uppfattning och kräver nu att Göteborgs stad ger dem 150 000 kronor vardera i skadestånd.

– Det är en allvarlig kränkning. Många familjer utestängs om man inte får vistas i simhallen i de kläder kvinnorna bar, säger Ulrika Dietersson, jurist hos DO.

Göteborgs stad hävdar dock att kvinnorna visades ut från simhallen för att deras klädsel stred mot säkerhetsreglerna och anser sig inte skyldiga att betala skadestånd.

I morgon börjar huvudförhandlingarna i Göteborgs tingsrätt

FAKTA/ DO mot Göteborgs stad

Karolina Vikingsson (.se)