Dyrt när skånska sjukhus köper mat

NYHETER

När personalen på Skånes sjukhus rekvirerar exempelvis ketchup från Region Skånes livsmedelsleverantör Medrest kostar den 74 kronor per kilo mot 19 kronor kilot i vilken matbutik som helst. Strösocker kostar 24 kronor mot en tia i matbutiken, spagetti 20 kronor kilot mot nio kronor i en vanlig livsmedelsaffär och smörgåsrån 17 kronor mot normalt 9,90.

Nu har personalen på neurokirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund slagit larm till sjukhusledningen, rapporterar SVT:s Sydnytt.

Regionens inköpschef Kristian Silverberg pekar på att det förutom själva grundpriset på livsmedlen finns en hanteringskostnad som också ska betalas. Men han medger att prisskillnaderna är så stora att regionen ska titta över dem. Och han tycker det är bra att personalen engagerar sig i frågan.

Medrests regionchef Marcus Skogfeldt medger att företaget inte lyckas hålla låga priser på allt. Det beror på att livsmedelsbutikerna köper in mycket större volymer av de enskilda produkterna än vad Medrest kan göra.

TT