Polis skickade p-böter med posten

NYHETER

JO utreder fall av misstänkt rasism i Gävle

Han fick skäll av en polisman när han stannade för att posta ett brev i Gävle.

Sedan kom en p-bot nerdimpande per post från Gävlepolisen.

Nu tar JO upp fallet.

Bilägaren anklagar polisen för etnisk diskriminering efter händelsen i Gävle, som slutade med en p-bot på 700 kronor.

Inte överlämnad på plats eller fäst på bilen utan hemskickat i ett kuvert till bilägarens hemadress i Stockholmstrakten.

Nu vill JO bland annat veta varför polisen valde att skicka p-boten med posten när både bilen och bilägaren var på plats.

”Ville läxa upp mig”

Bilägaren själv har gjort en JO-anmälan där han berättar att han ställt bilen på lastzon någon minut för att gå ur och lägga ett brev på brevlådan ett par meter bort.

– Jag skulle lasta av ett brev. Då jag satte mig i bilen igen och körde iväg stannade en polis mig, bad mig backa tillbaks och gå ur bilen för att han skulle lära mig vad skylten betydde, berättar bilägaren.

Han är själv helt övertygad om att det handlar om ren etnisk diskriminering.

– Det var ingen rutinkontroll. Polismannen skickade en p-bot hem till mig och han tvingade mig att backa för att läxa upp mig.

Makulerades

När bilägaren klagade till polismyndigheten i Gävleborg makulerades p-boten.

Men fallet slutar inte där.

JO har beslutat utreda händelsen och har nu begärt att polisen i Gävleborg redovisar skälen till varför den skickades överhuvud taget.

JO påpekar i sin begäran till polisen att Högsta domstolen tidigare undanröjt betalningsansvar för p-bot som skickats med post i stället för att fästas på bilen eller överlämnas till föraren på plats.

Polisen ska lämna svar senast den 9 januari nästa år.