Klimatuppmaning till världens ledare

NYHETER

Demonstrationer i över 80 länder på lördagen

Foto: Klimatdemontration i Denpasar på Bali.

Det är hög tid för världens ledare att agera mot en hotande klimatkatastrof. Det var budskapet i en rad klimatdemonstrationer som hölls i städer över hela världen på lördagen.

Syftet med klimatdemonstrationerna, så kallade Climate Walks, var att belysa FN:s pågående klimatmöte på Bali, samt att rikta uppmärksamhet mot lokala klimatfrågor. Världens ledare uppmanades att ta klimathotet på största allvar och ta de initiativ som behövs för att motverka en katastrofal förändring av det globala klimatet.

Totalt var över 80 länder inblandande i lördagens aktion, enligt kampanjens hemsida. I Sverige hölls manifestationer i bland annat Stockholm, Umeå, Lund och Göteborg.

– På den ena sidan av torget har vi en person utklädd till George Bush som står och grillar ett jordklot över öppen eld. Och på andra sidan finns ett stort symboliskt isklot som smälter, sade Ian Fiddies vid miljöskyddsrörelsen Jordens Vänner, under manifestationen på Kungsportsplatsen i Göteborg.

Han delade tillsammans med flera andra miljövänner ut ekologisk glögg, flygblad och kaffe till julshoppare.

Det var tredje året i rad som dessa globala protester anordnades. Bakom arrangemanget stod flera miljöorganisationer, som Greenpeace, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, studentorganisationen Cemus och Alternativ stad.

TT