Nu får du mer att säga till om

NYHETER

Reinfeldt skriver på nya EU-grundlagen – och förlorar makt

BRYSSEL. Du får mer att säga till om.

Men Fredrik Reinfeldts makt minskar.

Ibland är världen inte riktigt som man tror.

Ingen kan beskylla EU för att ta sjumilasteg mot framtiden. För sex år sedan konstaterade EU:s ledare samfällt att den gamla grundlagen inte fungerade för stor-EU med 27 medlemsländer och ytterligare några i väntrummet. Den var anpassad till en mycket mindre organisation.

I går skrevs det nya fördraget under av regeringscheferna. Nu ska det godkännas av alla medlemsländer. Irland folkomröstar. I alla andra länder blir det riksdagen som säger bu eller bä. Om alla säger ja träder det i kraft om drygt ett år, våren 2009.

Det är en väldigt olycklig tidpunkt för statsminister Reinfeldt. Hösten 2009 är Sverige EU:s ordförande. Men Reinfeldt kommer inte att få tillfälle att glänsa som Göran Persson gjorde under det förra svenska ordförandeskapet, våren 2001. Då besökte exempelvis både den amerikanske och den ryske presidenten Sverige.

Men bara månaderna innan Reinfeldt tar över ordförandeklubban utses EU:s förste president, en person som ska leda EU:s politiska arbete. I stället för att spela förstafiolen får den svenske statsministern en mindre roll.

Men om han är en förlorare i det nya fördraget så är du en vinnare.

Individen får mer att säga till om i det nya EU när både riksdagen och EU-parlamentets inflytande ökar. Din röst ökar helt enkelt i vikt eftersom den du röstar på får mer makt.

Opinioner blir svårare att negligera. Om en miljon av EU:s 490 miljoner invånare kräver att EU- kommissionen ska agera måste den åtminstone tänka på saken.

Reinfeldt förlorar och du vinner. Det är faktiskt sant.

lena mellin