Häst fastnade i dike

NYHETER

Låg nerkyld i två timmar innan den kunde räddas

1 av 2

När hästen skulle hoppa över diket halkade den och föll. I två timmar låg djuret på rygg i tre decimeter djupt vatten innan räddningstjänsten fick upp den.

– Vi hade nästan gett upp, säger Ronny Hansen, brandman vid Mälardalens brand och räddning.

Två ryttare tog en tur med hästarna på lördagseftermiddagen när olyckan skedde. Den ena hästen hoppade över ett dike i skogen utanför en gård i Västerås och tanken var att den andra skulle följa efter. Men djuret tog sig inte över utan föll ner i diket. Hästen kan ha halkat på en frostfläck på marken.

Låg i vatten

Räddningstjänsten larmades vid 16-tiden och fick kämpa för att rädda hästen. I två timmar låg djuret med ryggen upp i diket där det var cirka tre decimeter vatten.

– Den var nerkyld och ärligt talat så hade vi nästan gett upp, säger Ronny Hansen.

Brandmännen fick låna en traktor av ägaren till gården där hästen bor för att underlätta räddningsarbetet. Speciella räddningsnålar med brandslangar fästa vid sig fördes under djuret vid frambenen och bakbenen. När hästen kommit på rätt köl fick räddningstjänsten hjälpa till och knuffa upp hästen på hovarna igen.

Högvaktshäst

Ryttaren fick en spark på knät och hade enligt räddningstjänsten rejält ont, men hon vägrade lämna djuret. Hästen är en före detta högvaktshäst som arbetade i Stockholm och den ska också ha vunnit SM i fälttävlan i yngre dagar. Nu bor den tillsammans med 15 andra hästar på gården utanför Västerås. Veterinär har undersökt djuret innan det fick återvända till stallet och den mår efter omständigheterna väl.