Hon slåss – mot gängen

Av: Linda Hjertén, Claes Petersson, Kerstin Danielson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Barbro Jönsson: Ger man efter så är slaget förlorat

1 av 3
”HON ÄR EN FIGHTER” Det säger Barbro Jönssons kollega Peter Gillberg som arbetade tillsammans med henne i mastodonträttegången 2004 mot Brödraskapet Wolfpack. Här förs en av de åtalade in i gamla hotell Riverside i Uddevalla som byggdes om speciellt för rättegången – alla misstänkta fick inte plats i tingsrättens lokaler.

Den hotade åklagaren vägrar vika sig.

På fredag – tre dagar efter attentatet – står hon i rätten igen. mot Brödraskapet Wolfpack.

– Ger man efter så är slaget förlorat, har Barbro Jönsson tidigare sagt till Aftonbladet.

När bomben briserade i hennes hem klockan 07.15 i går var hon på väg till Göteborg.

Normalt arbetar hon i Uddevalla och brukar vara hemma vid den tid då bomben exploderade. Men i går morse hade hon gått upp tidigare för att hinna till Göteborg i tid.

Det kan ha räddat hennes liv.

I rätten på fredag

Utöver några stödsamtal och debriefing arbetade hon i går vidare som vanligt med det sedan tidigare inplanerade mötet med polisen i Göteborg.

Och på fredag står hon mot alla odds i rätten när flera personer i Brödraskapet Wolfpack – som är polisens huvudspår i utredningen av attentatet mot henne – ska åtalas för bland annat mordförsök.

– Hon är en fighter, säger kollegan Peter Gillberg som arbetade tillsammans med Jönsson i mastodonträttegången 2004 mot Brödraskapet Wolfpack.

– När sånt här händer så blir viljan att fortsätta driva målet starkare. Vi kommer inte att vika oss, säger riksåklagaren Fredrik Wersäll.

Barbro Jönsson har gjort sig känd som en av de hårdaste kämparna mot de allt starkare kriminella gängen i Sverige.

Det har hänt mycket sedan hon i slutet av 1980-talet började göra sig ett namn som åklagare i Vänersborg och distriktsåklagare i Trollhättan.

Hård kamp

Då handlade det bland annat om en vårdnadstvist om en katt och skattebrottslingar på pizzerior. I mitten av 1990-talet blev hon avdelningschef och specialist på mc-gäng hos Riksåklagaren. I dag strider hon mot Sveriges farligaste yrkeskriminella med åklagarkammaren i Uddevalla som bas. Totalt har Barbro Jönsson fått ett 20-tal yrkeskriminella fällda.

När Aftonbladet pratade med henne i går var hon fåordig:

– Jag vill inte kommentera det här nu.

Men när tidningen intervjuade henne i oktober, i samband med artikelserien ”Maffians offer”, om organiserad brottslighet i Sverige, sa hon:

– För oss inom rättssystemet så handlar det om att hela tiden störa dem och visa att vi är dem i hälarna. Det är också viktigt att hela samhället ställer sig upp och säger att vi inte accepterar det här.

Skyddad adress

– Det lönar sig definitivt inte att låta dem hålla på. Ger man efter så är slaget förlorat. Det är var och ens förbannade skyldighet att se till att göra någonting.

Barbro Jönsson träffade i går kväll sin chef Niklas Sannerholm för att gå igenom det som hänt. Hon bor nu på skyddad adress.

Publicerad: