10 000 skippar trängselskatten

Foto: Peter Buskas från Enskede är för hårdare tag mot smitarna.
NYHETER

Trängselskatten har nu varit tillbaka i en månad.

Nu visar det sig att många skippar skatten.

Enligt vägverket missar 10?000 bilister om dagen att betala.

Drygt 110 000 av de 350 000 fordon som passerar betalstationerna dagligen ska betala mellan 10–60 kronor inom två veckors tid.

Många betalar trängselskatten för sent.

Vägverkets egna beräkningar visar att 10 000 av bilisterna inte betalar i tid.

– Det är helt klart för många, säger Birger Höök, projektchef för trängselskatten.

– Vi ska försöka annonsera i tidningar och på olika sätt uppmärksamma bilisterna om att de måste betala.

Färrre betalar i tid

Trängselskatten infördes igen den 1 augusti i år. Antalet som inte betalar i tid har ökat jämfört med det första sju månader långa försökstiden i fjol. Då betalade 96 procent i tid.

– Det kan bero på att folk inte kommit i gång med autogiro ännu och glömmer bort att gå till Pressbyrån och betala. Vi har i alla fall inte fått in några synpunkter på att det skulle vara krångligt att betala.

Under fjolårets försök hamnade runt 18 000 ärenden hos Kronofogden, och det rörde sig om 30 miljoner kronor som skulle drivas in.

Inget fall till Kronofogden

Det tar cirka tre månader innan ett ärende hamnar hos Kronofogden. I och med att trängselskatten varit tillbaka i en månad, har inget fall hamnat där ännu.

– De som hamnar hos kronofogden är ofta kända där sedan tidigare. Om man inte betalar sin hyra, betalar man inte heller trängselskatten, säger Vägverkets Louise Jarn Melander.

– Det är långt fler som drar över på tiden när det kommer till att betala för parkeringsböter och fordonskatt. Antalet fall som hamnat hos Kronofogden är lägre än väntat.