Inget bud i tidningskonflikten

NYHETER

Stockholm

Parterna i tidningskonflikten förhandlade fortfarande tidigt på torsdagsmorgonen.

Men något nytt bud hade man vid femtiden inte lyckats få fram.

Vid 05-tiden, 16 timmar efter att medlarsamtalen inleddes mellan SJF och Tidningsutgivarna (TU), stod parterna för långt ifrån varandra för att ett nytt bud skulle ha presenterats.

– Förhandlingarna är inte avbrutna. Men vi har inget bud att ta ställning till, sade Björn Svensson, TU:s förhandlingschef.

Inte heller SJF ville säga hur långt det var kvar till mål.

Agneta Lindblom Hulthén, ordförande i SJF, ville sent på onsdagseftermiddagen inte säga om hon såg något utrymme för ett nytt medlarbud, vilket skulle bli det sjätte i ordningen.

– Vi har presenterat förslag till lösningar på de här problemen som vi hoppas får fäste, sade hon.

Också från TU:s håll var informationen mycket knapphändig.

Upptrappning

Tonläget har skruvats upp sedan den första arbetstidsblockaden trädde i kraft den 17 augusti. Parterna har utväxlat många anklagelser och tvistar om hur lagda varsel ska tolkas. Dessutom har nya varsel lagts sedan parterna i söndags enades om nya möten.

På torsdag träder ett SJF-varsel i kraft som förbjuder journalister på nästan samtliga tidningar att lägga ut nytt material på webben och bearbeta texter som redan lagts ut. Dessutom får journalister på tidningarna inte hantera annonser och annonssidor eller använda material som producerats utanför redaktionen.

De tidningschefer TT talade med på onsdagen hoppades på en förhandlingslösning, men trodde sig kunna klara torsdagen utan större förändringar för läsare och annonsörer.

– Vi kommer inte att kringgå något. Men vi kommer att se till att våra läsare drabbas så lite som möjligt. Hur vi agerar får vi se i morgon, sade Thorbjörn Larsson, chefredaktör på Dagens Nyheter.

Slår olika

Förbudet att hantera annonssidor kommer att slå olika beroende på hur stor del av medarbetarna som är fackligt anslutna, enligt Gunilla Herlitz, chefredaktör på Dagens Industri. Hon tillade att många sidor i tidningen saknar annonser och därför även fortsättningsvis kan redigeras av SJF-medlemmar.

Att låta oorganiserade journalister utföra arbetsuppgifter som omfattas av varsel är dock kontroversiellt. SJF menar att det är förbjudet, medan TU säger att det är upp till den anställde själv.

TT