Dahlian – sensommarens vackra primadonna!

NYHETER

Sprakande färgprakt i trädgården och vasen

1 av 3 | Foto: Kombinera dahlior med trädgårdens andra växter. Här matchar en rosa dahlia den höga rosenflockeln i bakgrunden.

Dahlior är färgstarka, rakryggade, mångblommiga – ja, faktiskt helt underbara sensommarblommor. Och nu är denna primadonna åter på modet.

Det är omöjligt att inte fascineras av dahlian. Denna blomma som har så många ansikten: enkla, små, söta, docklika blommor eller stora, runda, bollformade huvuden. Det finns också spretigt tuffa kaktusdahlior, randiga sorter. Några är nästan två meter höga, andra så låga att de kan stå som en krukväxt på bordet.

Den som är intresserad lär sig namnen på de olika formerna: enkelblommande, dekorativ-, pompon-, näckros-, halskrås-, kaktus-, strål-, anemon- och rabattdahlia.

Färgerna är i regel mycket klara och starka. Blodrött eller solgult, starkt cerise eller mörkt lila. Men dahlian kan också komma i milda pastellfärger, som ljust rosa, svavelgult och vitt.

Kommer från Mexiko

Visst låter det som om det finns en dahlia för alla – och just så är det. Till och med de som är emot allt som är färggrant och prunkande brukar kunna göra plats till "Bishop of Llandaff’, en mörkröd gracil dahlia med nästan svart bladverk.

Dahlian kommer ursprungligen från Mexiko, men kom till Europa redan på 1700-talet. Den har varit i händerna på mängder av förädlare, vilket förstås är en av anledningarna till att det finns så enormt många sorter.

Dahlian är en ganska lättodlad sommarblomma, med ett undantag: Knölarna måste grävas upp och tas in inomhus på vintern, annars fryser de bort.

Kan man stå ut med detta lilla pyssel vår och höst får man mycket tillbaka. Dahlior börjar blomma i juli och fortsätter sedan till första frosten, ofta långt in i oktober, i landets södra delar ända till advent om hösten är mild.

Bildar nya knoppar

Det är en fantastisk snittblomma, och det bästa är kanske att ju fler blommor du plockar till buketter, desto fler nya knoppar bildas på plantan. Blommorna står också väldigt länge i vas, upp till en vecka om du inte placerar dem i för stark värme.

Av någon anledning gillar många män att odla dahlior. Kanske är det de soldatraka stjälkarna som tilltalar det manliga kynnet, eller så är det att dahlior är robusta och rejäla. För män med dåligt färgseende är det förstås tacksamt med en blomma som inte snålar på färgerna utan vågar stråla ut ordenligt.

Dahlior odlas i vanliga rabatter, antingen för sig själva, eller tillsammans med perenner eller andra sommarblommor. Den som helst vill ha dahliorna till snittblommor kan också välja att ha dem i kökslandet.

Det går utmärkt att ha dahlior i kruka, bara man vattnar och gödslar ordentligt. I regel behöver de också stöd för att inte välta. Sommardahliorna klarar sig däremot som de är, och lyser upp fint i kruka på trädgårdsbordet.

Dahlia-tips och trix

Foto: Dahlian är fin från knopp till blomma.

Så gör du – året om!

Foto: Oemotståndliga Karma Amanda.

Läs om andra blomfavoriter:

Eva Robild

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård