Hundratals döda i tågolycka i Kongo

NYHETER

Över 100 befaras ha omkommit och lika många skadats svårt i en tågurspårning i Kongo-Kinshasa. Olycksområdet är mycket otillgängligt och skadade har färdats på cykel eller till fots till närmsta sjukhus.

Godståget spårade ur vid 23-tiden i onsdags i provinsen Västra Kasai, ett 20-tal mil nordväst om provinshuvudstaden Kananga, som i sin tur ligger knappt 100 mil öster om Kinshasa.

– Det finns 68 döda och 128 svårt skadade, sade Kemal Saiki, talesman för FN-styrkan Monuc, på torsdagen.

300 ombord

Senare sade informationsminister Toussaint Tshilombo att dödssiffran snabbt stiger.

– Vi hittar fortfarande döda. Så just nu sätter vi dödssiffran till ungefär 100, sade Tshilombo till Reuters på kvällen.

Totalt tros över 300 personer ha befunnit sig ombord. Att ett urspårat godståg kräver så många offer förklarade den statliga järnvägsoperatören SNCC:s talesman Medard Illunga för AFP med att ”lönnpassagerare har för vana att färdas i godsvagnar utan SNCC-personalens kännedom”.

Monuc-talesmannen talade om svåra förhållanden på olycksplatsen.

– Överlevande har transporterats till fots eller på cykel tolv kilometer till närmsta sjukhus.

Få linjer

Under dagen kunde dock Monuc, som varit tvunget att bygga upp en egen infrastruktur i det kaotiska Kongo, börja bistå i räddningsarbetet.

– I eftermiddags skickade vi en helikopter med läkare och sjuksköterskor.

– Vi misstänker att folk kan sitta fast under vagnarna. För att lyfta vagnarna krävs dock tyngre maskineri, sade Saiki.

Tåget färdades på linjen Lubumbashi–Ilebo, en av få trafikerade järnvägslinjer i jättelandet Kongo-Kinshasa. Linjen delar sig ungefär på mitten, i Kamina, där en avstickare går upp till Kindu i öster. Kindu är i Sverige känt för att FN-svenskar under några år skötte stadens flygplats.

Förutom tåg är det främst vattenvägarna, och i synnerhet den gigantiska Kongofloden, som gäller för de kongoleser som inte har råd att flyga. Längre landsvägar i någorlunda skick är det mycket ont om.

TT-Reuters