Tutankhamuns ansikte avtäckt

avTT-AFP

NYHETER

Luxor (TT-AFP) Tutankhamuns ansikte kan från och med söndagen skådas av allmänheten, för första gången sedan den unge egyptiske faraon dog för drygt 3300 år sedan.

Tutankhamuns mumie har flyttats från sin sarkofag i en gravkammare i Luxor i Egypten, till en klimatkontrollerad glaslåda i närheten. Där ska kroppen bevaras bättre. I gravkammaren riskerade mumien att förstöras av fukt och föroreningar som hundratals besökare varje dag förde med sig.

Dessutom gör flytten det möjligt för besökare i Konungarnas del att se Tutankhamun på riktigt. Kroppen är lindad i vitt linne, men ansiktet är avtäckt. Tidigare har bara ett litet antal experter sett det mumifierade ansiktet.

”Vackert ansikte”

– Vad ni kommer att få se är ett vackert ansikte. Han är en stilig pojke, med ett trevligt leende och utstående tänder, förklarade Mustafa Wazery som är chef i Konungarnas dal, inför en visning för journalister.

Tutankhamun var bara nio år gammal när han blev farao, och 19 när han dog. Tidigare trodde man att han mördades genom ett slag mot nacken. Mordteorin stärktes av att Tutankhamun var den siste härskaren av sin dynasti. Men 2005 fastställde experter med hjälp av skiktröntgen att den unge konungen sannolikt dött av kallbrand efter en skada i benet. Med hjälp av skiktröntgen framställde man då också en silikonkopia av ansiktet.

Skadad mumie

Mumien skadades allvarligt i samband med att graven upptäcktes 1922. Den brittiske arkeologen Howard Carter skar bland annat kroppen i 18 delar för att komma åt alla smycken. Carter använde också verktyg för att bända bort den drygt tio kilo tunga, gyllene begravningsmasken.

Tutankhamuns rikt utsmyckade grav blev genast en världssensation. Den balsamerade kroppen låg i tre sarkofager, varav en var gjord av rent guld. Den unge faraons berömmelse beror främst på att graven var orörd av plundrare när den upptäcktes, till skillnad från många andra gravar i området. Särskilt mycket är inte känt om hans regeringstid.